Nem csak a lakások és az egyéb ingatlanok, az irodák is sokkal drágábbak Európa legtöbb országában, mint hazánkban, így a CBRE ingatlan tanácsadó aktuális éves felmérése szerint például Varsó és Prága is megelőzött minket ebben a tekintetben, így sokkal drágábbak arrafelé az irodák, mint a magyar fővárosban.

London még mindig a csúcson

A felmérések szerint nem csak Európában, hanem az egész világon Londonban a legdrágábbak az ingatlanok és az irodák, ezáltal például a magyar fővárosban legalább nyolcszor olcsóbban lehet ugyanolyan alapterületű, környezetű és felszereltséggel rendelkező, irodának minősített ingatlanhoz jutni, mint a briteknél. A konkrét számok tükrében a londoni West Enden például évente közel 3000 dollárt – csaknem 9 millió forintot – kérnek el egy iroda egyetlen négyzetméteréért. Ugyanez Budapesten körülbelül 350-400 dollárba kerül, vagyis a különbség elképesztő méretűnek tekinthető. Ha az egész világot szemléljük, akkor London még a Föld legdrágább régióit is leelőzi az irodának minősített ingatlanok árai kapcsán, így például Hongkongban is „csak” 2700 dolláros költséggel kell számolniuk négyzetméterenként az ottani irodabérlőknek, míg Pekingben 2000-2100 dolláros árakkal.
Ha csak Európára koncentrálunk, az öreg kontinensen jelenleg Moszkvában a legdrágábbak az irodák, így ott 1700-1800 dollárt is elkérhetnek egy jobb helyen és egy évben az ilyen ingatlanok négyzetméteréért. Ehhez mérten még Tokió is relatíve olcsónak számít, ahol 1500 dollár körüli áron gondolkozhat az, aki szeretne saját irodát. Amennyiben még közelebbi célpontokat keresünk Budapesthez, avagy a közép-kelet-európai régióban nézünk szét, akkor Varsó tekinthető a legdrágábbnak, ahol 470-480 dollárnál mozog az irodaár bérleménye négyzetméterenként, majd Prága és Budapest áll a második helyen a 350 és 450 dollár közötti árakkal. A legutolsó a sorban még mindig Pozsony és Bukarest, a két országban ugyanis már 320 és 350 dollár közötti árfekvésben is lehet találni irodát.

Egyre jobban hódítanak a környezettudatos irodák

A külföldi és a magyar piacon egyaránt megfigyelhető a tendencia, miszerint az utóbbi években egyre nagyobb kereslet lett az irodabérlők részéről a környezettudatos ingatlanokra. Ehhez az igényhez a magyar főváros is igyekszik alkalmazkodni, ezáltal már most is közel 20 olyan átadott vagy építés alatt álló projekt van, amelyek BREEAM vagy LEED minősítéssel rendelkeznek, avagy környezettudatosság szempontjából hiánytalanok, és a rezsiköltségek szempontjából nagyon sokat spórolhatnak velük a bérlők.
Nagy probléma azonban, hogy bár a változás érzékelhető, és a kereslet is egyre nagyobb, a fővárosi irodáknak 2013-ban még csak alig 5 százalékát tették ki a környezettudatos elvek mentén megépült irodák, és ez a szám sajnos az elmúlt években sem növekedett drasztikusan, az igények emelkedésének ellenére sem, hiszen a piacot jelenleg lefoglalja többi, mondhatni fontosabb trendnek való megfelelés kényszere.

Hasonló bejegyzések