A panellakások bár mindig is viszonylag népszerűek voltak, az utóbbi években ismét nagy keletjük van. Az egyik legmeghatározóbb ok az ára, egy külső kerületben lévő panelházban ugyanis jóval olcsóbban juthatunk lakáshoz, mint mondjuk a belvárosban. Ez egyaránt igaz a fővárosra is, mint a vidéki városokra.
Nagy a szórás a négyzetméterárakat tekintve. Összehasonlításként: a legdrágább budapesti kerület – panel szempontból – a XI. kerület, míg az országot tekintve a legolcsóbb Ózdon található. A két négyzetméterár között mintegy négyszeres szorzó van.

Miben rejlik a népszerűsége?

A panellakások ára tehát az egyik fő szempont, ami miatt rendkívül nagy a népszerűsége. Ez még akkor is igaz, ha manapság a panelprogramok által felújított ingatlanok árai némileg megemelkedtek. A másik fő ok azonban a kedvező méret és elrendezés. Nézzünk meg egy 34-35 négyzetméteres lakást, amely akár másfél szobás is lehet. Egy ilyen ingatlan pedig egy egyedülálló vagy egy fiatal pár első otthonának is tökéletesen ideális. A másik kedvelt méret az egy plusz két fél szobás ingatlan, amely a családosok körében favorizált. Ebben az esetben ugyanis meg van a lehetőség, hogy a szülőknek és a gyermeknek is saját hálójuk legyen.
Az infrastruktúra sem utolsó szempont. Annak ellenére, hogy a legtöbb lakótelep külvárosi területeken helyezkedik el, általában kiváló a tömegközlekedés, és viszonylag gyorsan be lehet jutni a belvárosba. Az sem elhanyagolható szempont, hogy általában minden megvan a környéken, amire egy családnak csak szüksége lehet, az orvostól az óvodán át, az iskoláig.
Sokak szemében mégsem volt olyan közkedvelt ez a lakhatási forma. Ennek fő oka a rezsiben volt keresendő. A távfűtéses lakások havi rezsije ugyanis meglehetősen magas volt, ám amióta egyre több ingatlanban bevezették a hőmennyiségmérést, ismét vonzó vált a lakás vásárlók körében.

Panel is lehet modern

A kocka építmények és a bennük található lakások többek szerint a szocreál hangulatát idézik, ám panelházakban is legalább annyira izgalmasan ki lehet alakítani egy igazán kellemes otthont, mint bármely régi építésű, belvárosi épületben. Pusztán csak ötletekre, kreativitásra van szükség.

Hasonló bejegyzések