Egyre gyakoribb, hogy a deviza hitellel lakáshoz jutottak visszaköltöznek a fészekbe, ahonnan kirepültek, és a bankkal közös ingatlanjukat bérleményként kiadják. Legtöbbjük még így is napról napra él – főleg akiknek olyan magas a havi törlesztő részletük, hogy a befolyt bérleti díj sem fedezi azt 100%-osan. Vajon van kiút ebből a kilátástalan helyzetből?
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) véget vethet a devizahitelesek ellen folyó végrehajtási eljárásoknak – tekintve, hogy az ilyen jellegű szerződéseket a korábban azokat vizsgáló fórum semmisnek találta. Fő okul azonban még is az szolgál az MBVK a Magyar Távirati Irodának tett nyilatkozata szerint, hogy a pontos követelési összegek nem számszerűsíthetőek. Támadható a szerződés, amennyiben megkötésekor a vételi és eladási ár közti árfolyam különbség nem került rögzítésre, valamint ha az árfolyamrés mértékéről az adós nem kapott értesítést.
Így festett a helyzet egészen ez év február közepéig – amikor is új határozatot hoztak, ami kevésbé olyan kedvező a devizahitelesekre nézve, mint a korábbi tényállás. Olybá tűnik, még sem válnak semmissé a szerződések, azonban az árfolyamrés különbsége visszaigényelhető. Ez annak köszönhető, hogy az Európai Bíróság (EB) még tavaly év végén úgy ítélkezett, hogy az OTP nem járt el korrektül a devizásokkal, mikor eltérő árfolyamot alkalmazott a hitelesek között. S habár a Honatyáknak nem kötelességük egyetérteni az EB állásfoglalásával, nagy valószínűséggel fejet hajtanak előtte – ami a devizahitelesek számára száz-kétszázezer forintos összeg is lehet.
Pénzbehajtás: http://kintlevoseg.hu
Jelenleg az Európai Bizottság és az Alkotmány Bíróság is azon munkálkodik, hogy némiképp levegye a terhet az adósokról. A következő néhány hónap tehát sorsdöntő lehet a számukra.

Hasonló bejegyzések