A hitelkiváltás egy nagyon jó alternatíva arra vonatkozólag, ha szeretnénk sokat spórolni és könnyíteni anyagi helyzetünkön, hiszen ezáltal akár több hitelünket is összevonhatjuk, vagy egy meglévő rosszat is lecserélhetünk kedvezőbbre, méghozzá akár a futamidő módosítása nélkül. Mivel a hitelkiváltás első blikkre egy bonyolult dolognak hangzik, és sok kérdést vet fel, összegyűjtöttük a leggyakoribbakat és legfontosabbakat, hogy segítséget tudjunk nyújtani a témában érintetteknek.

Mikor éri meg és miért lesz olcsóbb?

A hitelkiváltás a leginkább akkor éri meg nekünk, ha rendelkezünk egy rossz kamatozású, forintosított deviza hitellel, esetleg több kölcsönünk van párhuzamosan, netán egy régen felvett lakáshitelt törlesztünk már évek óta. A hitelkiváltás azon alapul, hogy az évek során a bankok sokkal kedvezőbb ajánlatokat és kamatokat tudtak megfogalmazni az emberek számára, ezáltal a mai árfolyamon és körülmények között sokkal kedvezőbben lehet kölcsönhöz jutni, mint például 5-6 éve. Ennek köszönhetően az egykori hitelek törlesztő-részlete ma már nagyon magas, így ha felveszünk egy új kölcsönt, amellyel a meglévőt azonnal törlesztjük, abban az esetben a futamidő meghosszabbítása nélkül, a kölcsön összegének függvényében havonta akár több ezer forinttal is kedvezőbb részleteink lehetnek.

Milyen devizában történjen a hitelkiváltás?

A legjobb minden esetben a forint, hiszen ez az ország fizetőeszköze, esetünkben a legstabilabb pénznem, de nagyobb kedvezmény érhető el, ha euró alapú konstrukciókat választunk. Az ilyen hitelek ugyanis már 4,7 százalékos kamattól elérhetők, amelyek akár tízezreket is lefaraghatnak meglévő kölcsönünk részleteiből.

Mekkora összegnél lehet élni vele?

A hitelkiváltást a közhiedelemmel ellentétben jogszabályok korlátozzák, ezáltal a legtöbb devizánál más és már arányban élhetünk a lehetőséggel. Ha például még mindig svájci frank alapú hitelünk lenne, és jelzáloghitelről van szó, akkor a terhelt ingatlan forgalmi értékének 45 százalékáig élhetünk a lehetőséggel. Amennyiben euró alapú kölcsönünk van, abban az esetben ugyanez az arány 60 százalék, míg a forint hitelek esetén a forgalmi érték 75 százalékáig terjedhet. Ezek az összegek néhány bank esetében módosulhatnak, de lényeges eltérés nincs.

Drága a hitelkiváltás?

Mint minden hitelügyletnek, úgy nyilván ennek is vannak bizonyos költségei, így az értékbecslés díja, a közjegyzői okirat költségei, ezek azonban egyrészt bankonként változnak, másrészt sok pénzintézet el is engedi őket, de ha nem is beszélhetünk ilyesmiről, még akkor is jobban járunk hosszabb távon, hiszen a kifizetett költség bizonyos esetekben 1-2 hónapon belül megtérül.

Kaphatunk-e több pénzt hitelkiváltással?

Hitel formájában természetesen igen! A hitelkiváltás nem csak arról szól, hogy egy meglévő kölcsönt egy kedvezőbb kamatozású újjal váltunk fel, hanem arról is, hogy a meglévő összegen túl extra pénzhez is juthatunk, amennyiben igényeljük. A feltételek ilyenkor rendszerint még kedvezőbbek.

Mikor nem történhet meg a hitelkiváltás?

Mivel a hitelkiváltás lényegében olyan, mintha új hitelt vennénk fel, ehhez az ügylethez meg kell felelnünk azoknak a szabályoknak, amelyek egy új kölcsön felvételekor várnak ránk. Ez bankonként változó, de a magyar állampolgárság, a lakhely, a biztos anyagi háttér, a biztos munkahely és a rendezett adósmúlt egyaránt fontos tényezők, illetve kizáró okok lehetnek probléma esetén, akárcsak például az életkor.

Hasonló bejegyzések