Noha a lakásárak még mindig messze elmaradnak a gazdasági válság előtt mért értékektől, ugyanakkor a legfrissebb hírek szerint lassú, de biztos emelkedés tapasztalható a háttérben, amit tökéletesen bizonyítanak a tavalyi esztendő második negyedévében mért változások. Az említett ciklusban ugyanis olyan mértékű emelkedést produkáltak a magyarországi lakásárak, amire nagyon régóta nem volt már példa.
Az emelkedés nem csak a korábbi évekhez mérten volt jelentős, hanem még az első negyedévhez képest is, ezáltal nominális és reál értelemben is megközelítette az összeg az 1,4 százalékot.

Egyre biztatóbbak az előrejelzések

A pozitív változást kiválóan prezentálják a lakásárindexek is, ezáltal a tavalyi esztendő első félévének végén 158,21 ponton állt ez a mérőszám, ami 2013-ban átlagosan 156,9 pont volt, tehát a növekedés 1,4 százalék, ami számokban mérve talán jelentéktelennek hangzik, de ha azt vesszük alapul, hogy minden századnyi emelkedésre pozitívumként tekint az ingatlanpiac, akkor máris más fényben tündököl ez az eredmény.
A szakértők szerint a most mért és rögzített adatok rendkívül biztatóak a jövőre nézve, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a fentiek mellett egy év alatt 30 százalékkal megemelkedett a kiadott építési engedélyek száma is. A sikerhez természetesen alaposan hozzájárult, hogy folyamatosan csökkennek hazánkban a banki kamatok, a hitelfelvételi kedv pedig a válság hatását követően ismét erősödött, és a bankok is egyre több lakáshitelt tudnak folyósítani. A tavalyi esztendőben havonta átlagosan a bankok 20 milliárd forintnyi lakáscélú kölcsönt tudtak kiutalni az embereknek, ami bár még mindig messze elmarad a válság előtti arányoktól, de összességében emelkedés az utóbbi évekhez képest.

  • Nem tudja hol nyaraljon? Keressen kiadó nyaralót: nyaralo.hu

Nőtt az adás-vételek száma is

Az ingatlanpiac kedvező alakulása megmutatkozik természetesen az adásvételek számában is. A Központi Statisztikai Hivatal által szállított információk szerint 2014 során átlagosan 10-15 százalékkal emelkedett meg a Magyarországon eladott ingatlanok mennyisége. A fellendülés kapcsán azonban érdemes kiemelni, hogy lesznek olyan régiók, amelyek nem érzik még belátható idén belül a változást, hiszen érezhetően a Nyugat-Dunántúlon emelkedett a legjobban a lakásárindex az elmúlt hónapok során, miközben az ország középső és keleti részein továbbra is esendőben vannak az árak.
A hírek szerint a lakásárindexet folyamatosan lefelé redukálják a Nemzetközi Eszközkezelő Zrt. birtokába, illetve programjába kerülő ingatlanok, ami érthető, hiszen nagyon sok magyar családnak – főként Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Békés- és Nógrád megyében – csak ez az egyetlen lehetőség létezett arra vonatkozólag, hogy végre kikerülhessenek az adósságcsapdából. Mivel azonban az ilyen formában értékesített lakások értelemszerűen alacsonyabb áron kerülnek a rendszerbe, az adott régión belül rendkívüli mértékben rontják az adatokat.

Hasonló bejegyzések