Bár azt gondolnánk, hogy a különböző lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatások főként a magánszemélyeket azaz, minket vásárlókat érdekelnek a leginkább, ez azonban koránt sincs így. Kis túlzással, de ezek a hozzájárulások mozgatják ugyanis az egész ingatlanpiacot.
Korábban a „szocpol” néven emlegetett támogatási rendszer működött, aztán néhány évig híján voltunk az efféle segítségnek. Majd nem túl régen elindult a „fél szocpol”, amely ugyan lehet segítség az épp otthont teremtőknek, ám olyan komoly elvárásoknak kell megfelelniük azoknak, akik igénybe szeretnék venni, hogy azoknak a köre, akik valóban hozzájuthatnak rendkívül leszűkült. Ráadásul csak új lakások esetén vehető fel.
A kormányzat azonban most egy olyan szociális támogatási rendszer kidolgozását jelentette be, amely 2016-tól az eddigieknél sokkal szélesebb kört érintene. Ezt az új, és meghatározó otthonteremtési programot ráadásul nem csak új, hanem használt ingatlanok megvásárlásához is igénybe lehetne venni.

Kevés az önerő, ebben is segítene a szocpol

Egy nagyobb, egyszeri támogatás mindenképp nagy segítség lenne az első lakást vásárló fiatalok számára, ugyanis szakértők szerint nagyon kevés olyan fiatal felnőtt van ma Magyarországon, aki értékelhető önerővel rendelkezne, amit felhasználhatna a vételezés során. Ehhez jelentene óriási segítséget az újraéledő otthonteremtési rendszer, hiszen egy nagyobb összeg képezhetné- ha nem is az egészet, de – a hiányzó önerő egy részét. Ha ez megvalósulna, akkor sokkal nagyobb esélye lenne egy fiatal párnak ma saját lakáshoz jutnia, mint az elmúlt években.

Csak másfél, két év múlva várható változás

Ezen tervek kivitelezése még várat magára, és egyelőre még nem lesz ebből kifolyólag érezhető fellendülés a lakáspiacon, ám hosszabb távon mindenképp segíthet. A 2015-ös évet egyelőre még várhatóan a devizahitelek forintosításának következményeképp várható kínálatnövekedés fogja meghatározni, míg a szociális támogatások csak a következő, 2016-os esztendőben mozgathatják meg az ingatlanpiacot.

Hasonló bejegyzések