A világon egyik legismertebb és a leggyakoribban előforduló kártyafajtája a francia kártya. Az 52 lapból álló kártyacsomag méltó hírére, több kártyajáték is összekapcsolható vele. A világversenyeken vagy kaszinókban is előforduló kártyák bizony sok embert tudtak rabul ejteni az idők során. Honnan is ered ez a kártyafajta?

Tipp: Minőségi francia kártyák esetén látogasd meg a deckmaster.hu weboldalt.

A kártyajátékok eredete egészen a 14. századig visszavezethetőek. Néhány játék, mint példádul a francia kártya pontos eredete nem ismert, csak azt tudható, hogy bizonyos országokban, városokban már fellelhetőek voltak. A története és a kártyákon változó szimbólumok azonban országonként változóak voltak. Többféle feljegyzés vagy legenda övezi a kártyák eredetét. Egyiptomtól egészen Perzsiáig megtalálhatóak voltak feljegyzések. A játék az idők során egyre elterjedtebb lett és egyre nagyobb iparágak épültek rá. Elég csal Las Vegas kaszinóira gondolni ahol a huszonegyezés vagy a póker közkedvelt játékká vált. Olyannyira, hogy világversenyeket már több milliós érdeklődés övezi.

Perzsiától a kaszinókig


A kártyák története pontosan nem ismert, de egyes feljegyzések szerint egy francia festő készítette és gondolta ki a figurákat, mégpedig VI. Károly francia király szórakoztatására. Más találgatások szerint VI. Károly bár szeretett kártyázni, de csak történelmi anekdotaként tekinthető a feltételezés. Egy biztos, hogy végső formáját csak évszázadokkal később érte el a francia kártya. A kártyákon lévő alakzatok és a színek fajtái annyira különböztek országonként, hogy csak a XX. század elejére alakult ki a millió szám előgyártott, kaszinókban is használt nemzetközi változata.
Ettől függetlenül szinte, minden nemzet létrehozta a saját jellegzetes francia kártyáját. A kártyagyáraknak köszönhetően pedig rengeteg művész, tervező és híresség által tervezett egyedi néprajzi, színházi, souvenir, politikai, történelmi, humoros és erotikus kártyák gyártása is állandóvá vált. Elsőként papírból készültek a kártyák, később azonban a védelem érdekében műanyaggal bevonták vagy teljesen műanyagból készítették a pakli lapjait.

Hasonló bejegyzések