Az emberek többsége ugyan tisztában van azzal, hogy a rendszeres sport és a mozgás elengedhetetlenül fontos, nagyon sokan azonban nem tudják, hogy pontosan milyen betegségekre is jelent gyógyírt a rendszeres mozgást. Az alábbiakban ezt gyűjtöttük össze – tudományosan alátámasztott kutatások alapján.

A depresszió és a cukorbetegség ellen

Egy amerikai kutatás szerint sokkal kevesebb lenne a rosszkedvű, bizonyítottan depressziós ember abban az esetben, ha a többség nem csak otthon ülne, hanem legalább sportolni kimozdulna. Már egyetlen órányi laza mozgás ugyanis képes fokozni az elégedettség érzetét, és nagyon sok boldogsághormont szabadít fel, amit tovább fokozhatunk például azzal, ha a mozgást zöldövezetben végezzük. Egy kis erdei sétával vagy terepfutással tehát nagyon sokat tehetünk azért, hogy javuljon a közérzetünk és szemléletmódunk, miközben egészségünkre is kimagaslóan jó hatást gyakorlunk.
Szintén jó hatást gyakorol a sport a cukorbetegekre is. Noha a futást nem ajánlják a problémától szenvedőknek – mert ők az esetek többségében túlsúlyos –, ellenben a rekreációs mozgásformákkal is nagyon sokat tehetnek egészségükért. Egy laza kis séta, vagy egy több órás túra a közeli parkokban és erdőkben például már sokat segít abban, hogy a cukorbetegek könnyebben viseljék betegségüket, és általános állapotuk javuljon. Ehhez elegendő naponta egyórányi séta is ahhoz, hogy az akár már a testzsír-százalék csökkenésében is megmutatkozzon, de biztosan hozzájárul ahhoz, hogy a vérnyomás, és a magas koleszterinszint normalizálhatóvá váljon. Sőt mi több: ha hosszú távon és rendszeresen sportolunk, a vércukor szintje is csökkenthető, ezáltal a betegség sokkal élhetőbbé tehető!

A csontritkulás, az asztma és a hátfájás ellen

A rendszeres mozgás bizonyítottan kiváló hatást gyakorol a csontritkulástól szenvedő betegek számára is. Mint ismert, a mozgásnak csontalkotó és csonterősítő hatása van, ezáltal minél több terhelés éri a csontot, az annál ellenállóbbá válik a problémákkal szemben. Kutatások szerint a szakemberek kiemelten jó eredményeket értek el ezen a téren a tánccal, ami nem csak a csontokat erősítette, hanem az erőnlétet is fejlesztette, mindemellett pedig az egyensúlyra és a koordinációra is pozitív hatást gyakorolt.
Kiváló hatást gyakorol a mozgás továbbá az asztmásokra is. Persze nem mindegyik, ellenben több kutatás is bizonyította, hogy az úszás, illetve vélhetően az uszoda párás, túl tiszta levegője nagyon jó hatást gyakorol az asztmás betegekre, akik így úszással képesek erősíteni hörgőik izmait, és egyenletesebbé tenni légzésük ritmusát is. Főként számukra erősen ajánlottak így a különféle vízi tornák, mint amilyen az aquafitnesz is.
A mozgás ezen felül jó hatást gyakorol a hátfájásra és a különféle gerincbántalmakra is. Mindez annak a függvénye, hogy az edzés során mekkora terhelés éri a hátat, hiszen amennyiben nem emelünk túl nagyot, inkább csak a háton elhelyezkedő izmokat stimuláljuk, abban az esetben még egy gerinctörés kellemetlen hatásait is minimalizálhatjuk, mindeközben a hát és a törzs stabilitásához is hozzájárul, mert erősíti a fájdalmat okozó izomcsoportokat.

Hasonló bejegyzések