A fogmosás eltávolítja a lepedéket a fogak oldaláról és tetejéről, a fogselyem célja pedig, hogy eltávolítsa a lepedéket a fogak közül olyan helyekről, ahová a fogkefe nem ér el. A fogmosáshoz hasonlóan a fogselyem használatának is a mindennapi szájápolás rutin részének kellene lennie.

A fogselyem használata

A fogselyem tehát eltávolítja a fogak között felhalmozódott lepedéket, amire a fogmosás önmagában nem képes. Ha a lepedék megmarad a fogak közötti fogfelszíneken, az gyorsan fogkővé alakul, amelyet csak professzionális tisztítással lehet eltávolítani. A fogmosás utáni legalább napi egyszeri fogselyem-használat eltávolítja a lepedéket, így az nem alakulhat át fogkővé.

A fogselyem viaszolt és viasz nélküli változatban is kapható, sokan a viaszos változatot részesítik előnyben, mert az könnyebben csúszik és nem foszlik szét a fogak nem sima részein vagy a régi töméseken. Vannak, akik az eldobható műanyag nyélre szerelt fogselymet kedvelik, ennek használatát érzik kényelmesebbnek.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ha még nem használtunk fogselymet, eleinte előfordulhat némi vérzés, de emiatt nem kell aggódni, ez meg fog szűnni, különösen ha elsajátítjuk a helyes technikát.

Ennek alaplépése pedig, hogy tekerjük a fogselymet mindkét kezünk középső ujja köré úgy, hogy a két ujjunk között hagyjunk 2-3 centiméternyit, amivel majd „dolgozunk”. Fogjuk meg a középső részt a mutatóujjinkkal és óvatosan csúsztassuk a selymet a fogunk közé, majd tekerjük C-alakúra.

Csúsztassuk a fogselymet lefelé a fog és az íny közötti térbe, majd óvatosan felfelé az egyes fogak oldalán, hogy eltávolítsuk a fogfelszínen és az íny vonalában lévő lepedéket. Haladjunk fogról fogra, menet közben pedig használjunk újabb fogselyem-szakaszokat és ne feledkezzünk meg az utolsó fogak hátsó oldaláról sem.

Érdemes a lefekvés előttre időzíteni a fogselyem használatát, így eltávolíthatjuk a nap folyamán felgyülemlett oda nem való dolgokat és tisztább szájüreggel tudunk aludni. Annak pedig nincs jelentősége, hogy fogmosás előtt vagy után használjuk-e a fogselymet.

Hasonló bejegyzések