A veszettség egy olyan, komoly vírusos megbetegedés, mely gyógyíthatatlan és az ember is elkaphatja. A vírus nyállal terjed, sok esetben harapás útján. Mivel kötelező kedvencünket veszettség ellen beoltani, illetve a rókák csalétek-vakcinázásának köszönhetően manapság igen ritka betegség. Ám ha húsevő állat harap meg minket, akkor mindenképpen szem előtt kell tartani a veszettség veszélyét.
Ilyen esetben haladéktalanul hatósági állatorvost és a saját kezelőorvosunkat is értesítenünk kell! Ez után a megharapott ember veszettség elleni sorozatoltást fog kapni, az állatot pedig veszettséggyanú miatt két hétig megfigyelik. A vírus behatol a központi idegrendszerbe és nagyon súlyos idegrendszeri tüneteket okoz. Jellemző az agresszív viselkedés, görcsök, viselkedészavar, túlzott nyálazás, nyelési nehézség, támadási kényszer, bénulás, fulladás.

Ezért fontos évente beoltatni a kutyánkat!

A megfertőzött állat nem eszik és nem iszik, fáradt, levert, könnyen támad, a szemmozgó izmai nem működnek, ezért sok esetben be is bandzsulnak. Van, amikor az agresszív viselkedés helyett a vadállatok meglepően szelíden viselkednek, biztosan hallottunk már olyat hogy a veszett róka nagyon szelíden odament az emberekhez barátkozni. Mind az emlősállatokon, mind pedig az emberek esetében a tünetek megnyilvánuló veszettség következetesen halálos kimenetelűek, a betegségből való teljes felépülés pedig kivételesen ritka.
Magyarországon a kutyákat kötelező veszettség elleni védőoltással beoltatni 3-4 hónapos korukban. Az első oltást fél év múlva mindenképpen meg kell ismételni. Ezután pedig a védőoltást évente egyszer be kell adatni a kutyánknak. Az állatorvosok azt tanácsolják sok esetben, hogy azokat a macskákat, illetve vadászgörényeket is oltassuk be veszettség ellen, melyek nem csak a lakásban, hanem kint a szabadban is tartózkodhatnak.
Ha egyéb tudnivalókra vagyunk kíváncsiak, érdemes felkeresni a kedvencünk állatorvosát, vagy látogassunk el a helyi háziállat patikába, ahol szaktanácsadás keretein belül tanácsokat kaphatunk a témával kapcsolatban.

Hasonló bejegyzések