A szemlencse a szem szivárványhártyája mögött található, átlátszó és igen rugalmas képlet, melyet normál esetben a lencsefüggő rostok tartják. Ha ezek a rostok elkezdenek károsodni, vagy elszakadnak, akkor ennek következtében a lencse képes elmozdulni eredeti helyétől. Ha azonban csak egy része sérül, vagy szakad el a lencsetartó rostoknak, akkor a szemlencse csak kibillen oldalra.
Szerencsére ez egy olyan betegség, amit a kutya gazdája is hamar észlelni tud, hiszen ha a lencse előre mozdul el, akkor láthatóvá válik a kutya szemében valami furcsa dolog. Ez a látható furcsa dolog általában a kutya mozgásával együtt el is szokott mozdulni, így még könnyebben észrevehető a gazdi számára. Emellett a kutya sűrűn próbálja dörzsölni a szemét, hunyorogva néz és sokszor nagyon bágyadt napokig.

Források:

A betegség kialakulása és lefolyása

A szemlencse ficam kialakulásának hátterében sajnos számtalan ok állhat. Sok kutyafajtánál például egyszerűen genetikai okos miatt kialakul, így náluk egyértelműen öröklődő betegségekről kell beszélnünk. Jó tudni a betegségről azt is, hogy kevés esetről tudni, amikor a ficam csak az állat egyik szemében alakul ki.
Ha nem is egyszerre alakul ki, de általában mindkét szemnél elő szokott jönni. Szóval, ha a kutya egyik szemében már kialakult a lencseficam, akkor készüljünk fel arra, hogy előbb vagy utóbb a másik szeménél is jelentkezni fog ez a szembetegség. Hátterében állhat Zöld hályog, szürke hályog, vagy akár uveitis, ami a szem belső gyulladását jelenti. A betegség kezelése során eltérő vélemények vannak szemész állatorvosok között. Amikor előrefele irányban mozdul el a szemlencse, akkor azt biztosan műtéti úton kell eltávolítani a szem felületéről.
Ha hátrafele irányban mozdul el, akkor nagyon alapos vizsgálat vár a kutyára, mely során figyelni kell a korára, egészségi állapotára és szemészeti jelenlétére is. Ez a vizsgálat után a szemész állatorvos dönti el hogy milyen kezelési tervet kell követni. Sajnos a betegség általában az összes terrier fajtánál előfordul, náluk mindenképpen öröklődő betegségről beszélhetünk.

Hasonló bejegyzések