A sport egy kiváló kezdet az egészséges életmód kialakítása felé, és mára már a legtöbb ember számára ez az egyik leginkább elfogadott módja annak, hogyan is tartsuk magunkat formában. Számos előnye mellett van azonban a sportoknak is nem kívánatos velejárója, ami pedig nem más, mint a sportsérülések.
Természetesen ez csak egy eshetőség, nem törvényszerűen következik be, de mindenképpen célszerű megelőzni őket. Hogyan is tegyük?

Bemelegítés mindenekelőtt, ráadás levezető gyakorlatokkal

A sportsérülések legtöbbje általában az izmok bemelegítésének hiányából fakad, éppen ezért az egyik legfontosabb minden edzés előtt az alapos bemelegítés. Ha közben nyújtó gyakorlatokat is végzünk, akkor fokozni tudjuk az izmok vérellátását, hatékonyan növelhetjük a rugalmasságukat, ami képes megakadályozni az ilyen jellegű sérülések bekövetkezését. Fontos ennek során, hogy minden izomcsoportot megmozgassunk, bemelegítsünk, amit utána használni fogunk. Az edzés végén pedig szükséges a laza levezetés is, hiszen ezzel tudjuk a mozgás során felhalmozódott salakanyagok eltávolítását segíteni, emellett pedig oxigénnel, és tápanyaggal is ellátja az izmokat.
Ügyeljünk arra is, hogy saját képességeink, határaink helyes felmérésével kezdjünk hozzá egy-egy új sporttevékenységnek, és ehhez mérten tűzzük ki céljainkat is.

A felszerelés fontossága

Akármilyen mozgásformát is választunk edzésként, az egyik elengedhetetlen felszerelésünk a jó cipő lesz, akkor is, ha nem a futás mellett tesszük le voksunkat. A jó cipő lesz ugyanis az, ami képes elnyelni a mozgás hatásait, és természetesen kellően megtámasztja a bokánkat, tartást adva neki. Ez különösen a már említett futás során elengedhetetlen, de minden olyan sporttevékenység esetében is, ahol a térd, és a boka különös igénybevételnek van kitéve, mint például a futball. Ha a küzdősportok szerelmesei vagyunk, vagy éppen azokat preferáljuk, amelyek valamiféle ütközéssel járnak, akkor a térd- és könyökvédő elengedhetetlen lesz, sisakot, fogvédőt, kesztyűt, és lábszárvédőt is viselnünk kell majd.
A szemünket pedig minden esetben védenünk kell, főként, ha a squash a kedvencünk. Jógázáshoz elengedhetetlen a csúszásmentes szőnyeg használata, ha benti gyakorlást választjuk, a hidegebb időszakban pedig feltétlenül gondoskodjunk a melegebb öltözetről, és a fokozottabb bemelegítésről is, hiszen az izmok, ízületek ilyenkor sokkal merevebbek.

Az étkezés fontossága

Körülbelül egy-négy órával az edzés előtt már ne fogyasszunk semmiféle táplálékot, mert ez az az időintervallum az étel minőségétől függően, amin belül a gyomor képes megemészteni azt. Ha sokat futunk, akkor ennél hosszabb is lehet ez az időtartam. Sportolás előtt jó, ha zsírban szegény, viszont szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztunk, mert ez biztosítja az izmok optimális működését, és képes megelőzni a puffadásérzetet, ami egyébként a teljesítményt könnyen visszaveti.
A folyadékot folyamatosan pótoljuk akár edzés közben is, ha szükségét érezzük, a testmozgás után pedig pótoljuk az elégetett energiát fehérjében gazdag ételekkel. Jó, ha fogyasztunk például banánt, ami az izomláz megelőzésében is segíthet, a jó minőségű tej, a rizs – akár egy finom gyümölcsrizs – sokat segíthet sportolás után az izmok és a test működésének helyreállításában.

Hasonló bejegyzések