A szervátültetés tudománya az utóbbi években hihetetlen mértékű fejlődésen ment keresztül, ebből kifolyólag ma már szinte rutinműtétnek számít bizonyos szervek átültetése, vagy példának okáért baleset folyamán amputálódott végtagok visszavarrása, azonban akadnak még sötét foltok ebben a tudományágban is.
A szívátültetés ugyanis még korántsem jelenti a szervátültetés csúcsát, olasz kutatóknak ugyanis állítólagosan sikerült kikísérletezniük egy olyan eljárást, aminek köszönhetően a jövőben már a fejátültetés, illetve a baleset folyamán levágott vagy a nyaktól elválasztott fej visszavarrása sem jelenthet problémát.

Az azonnali hűtés jelenti a siker kulcsát

A Torinói Neuromodulációs Csoport munkatársai a Surgical Neurology International oldalain hozták nyilvánosságra legújabb elméleteiket, ezáltal Sergio Canavero professzor vezetésével a kutatócsoport állítólagosan egy olyan módszert dolgozott ki, ami a jövőben az egész orvostudományt is forradalmasíthatja. Az eddigi, mondhatni korlátozottnak hitt lehetőségek miatt ugyanis senki sem gondolta volna, hogy egy fejátültetést bárki sikeresen kivitelezhet, azonban az olasz szakértők reformértékű eljárása lehetőséget biztosít erre.
A tanulmány szerint a múltban a problémát leginkább az agyban és a más fontos testrészekben bekövetkező sejthalál okozta a legnagyobb problémát, ami szinte azonnal beindul, amint megszűnik a vérkeringés a fejben. Ebből kifolyólag, ha lehetőség van arra, hogy a fejet az elválasztás után azonnal, de legalábbis rövid időn belül megfelelő hőmérsékletre tudják hűteni, azzal megakadályozhatják az egyik legnagyobb ilyen problémát, avagy az imént említett sejthalált.

A gerincvelő kommunikációja a legnagyobb kihívás

A sejthalál elérése azonban nem minden, amivel meg kell birkózniuk a tudósoknak, Canavero professzor szerint ugyanis rengeteg probléma elé állította őket az is, hogy a fej, illetve a gerincvelő újbóli kommunikációját megvalósíthassák a transzplantációt követően. Szerencsére erre is találtak megoldást, aminek az alapja, hogy a sebvégeket először mindennél alaposabban megtisztítják, majd a neurológia területén már a gyakorlatban is használt polietilén-glikolos kezelés segíthet abban, hogy egy hosszabb folyamat eredményeként, de létrejöhessen a fúzió.
A fejátültetés után a betegeket akár hónapokig is kómában kell tartani azért, hogy meggátolhassák az elmozdulást, de az orvosok eközben folyamatosan elektromos eszközökkel stimulálják az idegvégződéseket. Az eljárás alapján az eljárást megálmodó orvosi csoport szerint egy a beavatkozáson átesett ember egy évnyi terápiát követően már képes lenne önállóan lábra állni és járni.
Az eljárás sikerét a kutatócsoport hamarosan állatkísérletekkel szeretné alátámasztani, hogy kiderülhessen, vajon az elmélet után a gyakorlatban is működőképes lehet-e a felvázolt lehetőség, ami újabb reformértékű változást idézhetne elő az orvostudományban.

Hasonló bejegyzések