Az újdonsült szülők életét alaposan megkeserítheti, ha egy kisbaba erősen hasfájós. Habár minden picinek fájdogál a pocakja az első hetekben, általában az első 3-4 hónap után ez az állapot magától megszűnik és elmúlik, de addig minden étkezés után, a legtöbb esetben pedig éjszaka nagy sírásban, görcsös rohamokban jelentkezik.
A hasfájás általában rendszeresen visszatérő jelenségként azonos napszakokban és időpontokban jelentkezik, és sokszor akár órákig is eltarthat. Vannak babák, akik ilyenkor megállás nélkül sírnak, nem kell tehát rögtön megijedni, a probléma viszonylag normális annak ellenére is, hogy a picik a sok levegő lenyelésével még fel is puffadnak, ami tovább rontja a helyzetet. Az ilyen gyerekek is jól fejlődnek, jól esznek, így a görcsök inkább a szülők és a környezetükben élők életét nehezíti meg a leginkább.

Amikor orvoshoz kell fordulni

Habár nincs elfogadott mérték, de amennyiben a gyermek többet sír napi 3 óránál legalább heti három alkalommal, akkor orvosnak is érdemes megmutatni a lurkót, mert ilyenkor alaposabb vizsgálatok következnek, aminek a célja az, hogy felfedezésre kerüljön a sírás esetleges háttere, ami ebben az esetben már nem biztos, hogy a hasfájás. Ha a fizikális vizsgálat során nincs más diagnózis – székrekedés, allergia és a többi –, akkor nincs szükség további vizsgálatra, gyermekünkkel minden rendben van, vélhetően csak az inger- és fájdalomküszöbe alacsonyabb.
Hogy pontosan mitől is fák a kisgyermekek hasa, az meglepő lehet, de egyelőre nem teljesen ismert még az orvosok előtt sem. Feltételezések és teóriák persze léteznek, így a legvalószínűbb az, hogy a hosszú bélfal a születés első néhány hetében még viszonylag rendezetlenül mozog, ezen túlmenően pedig a babák rendszerint túleszik magukat, így saját súlyuknak akár a negyedét is képesek megenni az első néhány hónapban. Érdekesség, hogy kutatások bizonyítják: azok a babák, amelyek dohányzó édesanya gyermekei, kétszer akkora valószínűséggel szenvednek majd hasfájástól.

Amit szülőként megtehetünk

Ha a gyerek hasfájósan született, azt ne a mi kudarcunkként fogjuk fel, ne is betegségnek, inkább egy természetes állapotnak, amelynek tünetei gyakran mellékhatások nélkül elmúlnak. Vannak továbbá manapság már speciális, gyomorkímélő tápszerek – ha szükség van rájuk –, valamint néhány kíméletes gyógyszer, amelyekkel enyhíthető a pici fájdalma, és segíthető az emésztése. Ha a pici hasfájós, rendszerint többet kell foglalkozni vele, gyengéden ringatni, mellre tenni, paskolgatni. Szintén jó módszer, ha a pici hasát megtornáztatjuk és gondosan büfiztetjük. A hasfájás a mohó gyermekekre a legjellemzőbb, így apróbb lyukú cumival érdemesebb etetnünk, de nyugtathatjuk lágy zenével és a hasra tett, kellemesen meleg kendővel vagy ronggyal is. Szintén igazoltak továbbá az ánizst és édesköményt tartalmazó gyógyteák hatásai is, de a patikában recept nélkül kapható görcsoldók és nyugtatók is hasonlóan kedvező hatást idézhetnek elő.

Hasonló bejegyzések