A robotvilágnak létezik egy olyan fajtája melynek haszna emberi életekben mérhető. Gazdasági értéke a termelési világban nulla, mégis többet ér minden robotnál. A gyógyászati robotok a gyógyászat egy új ága melynek két fő ága létezik. Az egyik a sebészet a másik az emberi szervezet betegségének diagnosztizálásában és gyógyításában segítő robotok.

Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhető mára már Japánban az egyetemi kórházak egy részében az ápolók mindennapi tevékenységét robotok segítik az éjszakai műszakok alatt. Bár mindkét terület fontos, hiszen megfelelő diagnosztizálás nélkül nincs gyógyítás, a robottechnológia mégis figyelemfelkeltőbb, mint társa.

Magyarországon a 2018-as év elején végzett egyedül elsőnek robot műtétet, más fejlettebb országokban már 2006-ban alkalmaztak csak robottechnológiát műtétekre. A folyamatos fejlesztésre azonban mindkét ágazatban szükség van a mai rohanó világban.

A robotsebészet fejlődése

A robotsebészetben három típust különböztetnek meg. Az egyik a távolból irányított sebészet, a második a minimális behatolást alkalmazó operáció, míg a harmadik az emberi beavatkozás nélküli operáció. A robotoknak köszönhetően az operáció kivitelezése nem csak precíz, de a miniatürizálás esélye is megvalósítható.

A távolból irányított sebészettel a szakember hiányban is nagy segítséget tudnak nyújtani, hiszen az orvosnak a megfelelő technikának köszönhetően már nem szükséges a műtét helyszínén tartózkodnia.

Egészségügyi szempontból számtalan előny éri a pácienseket, hiszen a műtét után a szervezet traumája csökken. A műtéteket illetően gyorsabb a sebészeti beavatkozások létrejötte, mely által kevesebb vérveszteség jelentkezhet.

A gyógyulási folyamatokat illetően pedig a páciensek tapasztalatai alapján kisebb az operáció utáni fájdalom, gyorsabb a felépülés, illetve jóval rövidebb kórházi tartózkodásra van szükség az átlaghoz képest. Utólagos tapasztalatok alapján pedig kisebb sebhellyel is rendelkeznek a páciensek.

Hasonló bejegyzések