Már hosszú-hosszú ideje hallani a stressz és az elhízás kapcsolatáról, és mára már egyértelművé vált a kapocs a két dolog között. Sajnos ez egy igazi ördögi kör: stresszel az ember, majd emiatt hízni kezd, aztán a plusz kilók miatt kezd el idegeskedni, ami által még többet plusz kiló rakódik rá.

Az idegeskedés hízást okozna?

Az ember azt gondolná, ha valaki idegesebb életet él, az inkább fogyásnak indul gömbölyödés helyett, de ez nincs így. A rövidtávú feszült időszak ugyan járhat étvágycsökkentő hatással, ám a huzamosabb ideig tartó stresszes időszak eredménye egyértelműen a hízás. Egy tíz évvel ezelőtti tanulmány megállapította, hogy stressz hatására az emberi szervezetben komolyabb mennyiségben szabadul fel egy molekula (neuropeptid Y). Ez a molekula tehető felelőssé a zsírsejtek szaporodásához.
Stresszeléskor szervezetünk hormonokat választ ki. Ennek oka, hogy a hirtelen jött sokkhoz elegendő energiát biztosítson, amíg azt át nem vészeli. A stresszel járó folyamatot az emberi test vészhelyzetnek fogja fel, amire azonnal reagálnia kell. A kortizolt szokás a stresszhormonnak nevezni, a vészhelyzet időszak elmúltával ez a hormon felelős azért, hogy az energiaszint újból a megfelelő legyen. (ilyenkor az ember éhes lesz)

Fogyás egyszerűen egy kapszulával: megnézem

Ez a természetes reakció korábban valós, fizikai eseményekhez, cselekedetekhez (harc, vadászat, stb.) volt köthető, amihez szükség volt többlet energiára, de ma már ilyenről nincs szó. Stressz és idegeskedés a mai embert egészen más helyzetekben éri, munkahelyen, iskolában, vizsgakor, családi problémákkor. Mivel fizikai cselekvés nem történik manapság, a delikvens pedig enni kezd a stresszhelyzet lezajlása után, így könnyebben elhízhat.

Mit tegyünk, hogy ne hízzunk el?

Az első és legfontosabb dolog a stresszkezelés. Találjunk módot a stressz levezetésére (sport, hobbi), és próbáljunk meg nem mindent a szívünkre venni. Ez nagyon nem könnyű feladat, de szerencsére rengeteg relaxációs, meditációs anyag elérhető már az interneten. Ha végképp nem találjuk a kiutat, érdemes lehet szakemberhez fordulni tanácsért.
Ha nem tudjuk elkerülni a stresszt, igyekezzünk elkerülni a csipegetést, a hizlaló, cukros-fehér lisztes termékek fogyasztását.
Amennyiben már kialakultak a párnácskák, vagy netalántán komolyabb túlsúllyal küzdünk, akkor a sikerhez komolyabb étrendi változtatásra lesz szükség, és a sportolást is muszáj bevezetnünk a mindennapjainkba. Különféle kiegészítő kezelések is jól jöhetnek, például táplálékkiegészítők, fogyasztószerek, de a szaunázás és különféle krémek használata is segíthet a kilók leküzdésében.

Hasonló bejegyzések