Ha kerítést akarunk vásárolni, akkor rengeteg anyag és kivitel közül választhatunk. Vannak olyan darabok, amik könnyen feltelepíthetők, mások pedig a biztonságukról híresek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a legelterjedtebb alapanyagokat az előnyökkel és a hátrányokkal együtt.

Fa

Kezdjük a fával. Ez az anyag barátságos és otthonos megoldásként szolgál, összhangban van a természettel. Lehet lakkozni, festeni és személyre szabni, ami későbbi munkálatokat is ígér. Ha a formájukat figyeljük, akkor szintén rengeteg lehetőség közül választhatunk. Találni fogunk lamellás megoldásokat, amik meggátolják a kíváncsiskodókat, és akár teraszokra is felhelyezhetőek. Másik előnyük, hogy a futónövények futtatására is tökéletes megoldást jelent.

Fém

Az elmúlt években a biztos nyerők élén az acél és a fém kerítések álltak. Ennek az oka, hogy a fával ellentétben nem szorul gondozásra, nem kell két évente csiszolgatni. Másik előnyük, hogy nagyjából gyorsan le lehet tenni a telek köré, bár a szállítással meggyűlhet a bajunk. A fém olyan anyag, ami hosszú évekig bírni fogja a strapát, de az sem baj, ha néha átfestjük kicsit.

Műanyag

Ha a legolcsóbb megoldásra vágyunk, akkor a műanyag kerítésre lesz szükségünk. A PVC nemcsak olcsó, hanem nagyon könnyen szerelhető, és a szállítása sem okoz gondot, mivel nem nehéz anyag. Sokan a műnádat szeretik a legjobban, ami műanyagból készül, de nagyon hasonlít az eredetire, és hónapok múlva sem kell attól félni, hogy összetörik. Ezzel szemben a műanyag kerítések nem számítanak gyakorinak, hiszen főleg dekorációs elemként állják meg a helyüket, nem nevezhetőek biztonságosnak.

WPC

A WPC vagy fa műanyag kompozit javarészt fából és ragasztott műanyagból készül. A fa puhasága kerül ötvözésre a műanyag ellenálló képességével, ráadásul a táblás kivitelezés könnyen szállítható. Általában nemcsak kerítésnek, hanem kültéri elválasztónak is használják, viszont nem lesz olyan biztonságos, mint például a kovácsoltvas.

Ha pedig természetes megoldásra vágyunk, akkor választhatjuk a hagyományos kőkerítéseket.

Hasonló bejegyzések