A köztudatban leginkább a modell szakma ismertette meg velünk azt a pszichés betegséget, amit anorexia nervosa néven illet az orvostudomány. A találó kifejezés lefordítva az étvágy elvesztését jelenti, melyet legtöbbször az érintett nem ismer fel magában. Modern korunkban a túlsúly problémája mellett a kóros soványság az, amely különösen a fiatal nők körében hódít.

Az első intő jelek

Hatalmas mértékű lemondás ez, mely a fiatalok testi és lelki épségét is veszélyezteti, ráadásul saját maguk által válnak a saját ellenségeikké. Van néhány közös vonás azonban, melyek a megfigyelések szerint az érintetteket jellemzik. Általában nagy elvárást támasztanak önmaguk és a világ felé, éppen ezért tanulmányaik és munkájuk során rendkívül precízek, teljesítményorientáltak, tökéletességre törekvőek, és nehezen fogadják el, ha bármi apróságban hibáznak. Ezek az irányelvek lesznek mérvadóak a testképük megalkotásában is.
Bár mások szemében teljesen normális testalkatúnak látszanak, ők mégis súlyfeleslegről panaszkodnak, és nem szeretik a testüket úgy, ahogy van. Olyan mintha a valós és elképzelt tükörképük innentől kezdve teljesen külön életet kezdenének el élni. Azért, hogy minél inkább meg tudjanak felelni az általuk felépített ideális kinézetnek, kóros mértékben csökkentik a tápanyagbevitelt, mellette lehet, hogy extra megterheléssel járó sportolásba kezdenek, és fókuszukba teljes mértékben a diétázás kerül.

Amikor már a külső tünetek is rémisztőek…

E pszichés zavar következtében akár pár héten belül is képesek olyan kóros mértékben lesoványodni, mely már orvosi segítséget igényel, de nehezítő körülmény, hogy a legtöbb esetben sajnos nem ismerik el, hogy bajban vannak. Ráadásul az ismerősök és rokonok megnyugtatására nem ritkán választják azt a megoldást, hogy a látszólag bőségesen elfogyasztott ételtől megszabadulnak, amint alkalom nyílik rá. A szervezet egyensúlyának felborulását jelzi a menstruáció elmaradása, az alacsony pulzusszám és testhőmérséklet, valamint székrekedés és puffadás.

A betegség kialakulásának háttere

Sajnos napjainkban sem szolgálhatnak az orvosok pontos információval, amely megnyugtathatna bennünket a betegség kezelésével kapcsolatban. Mivel a szervezet hormonháztartása is felborul a hirtelen súlyvesztés következtében, ezért gyakran küldik a pácienseket endokrinológushoz, de ez a terápia nem a kiváltó okokat kezeli. Az anorexiások vizsgálata során gyakran számolnak be olyan túlzott elvárásokkal teli családi háttérről, mely érzékeny idegrendszer esetén indokolttá teheti e pszichés megbetegedés létrejöttét. Ebben az értelemben a betegség egyfajta védekezésnek tekinthető a családban kapott szerepvállalás ellen. A testi tünetek megszüntetése és a testsúly normalizálása mellett nagyon fontos a megfelelő, személyre szabott családterápia és pszichiáter megtalálása is a pszichés zavarok gyógyításához.

Hasonló bejegyzések