A mindennapi használat során a távirányítók könnyedén szennyeződhetnek, tisztításuk fontos és elengedhetetlen. Hogy miért? A piszkok eltömíthetik az eszközt, a nyomógombok pedig nem, vagy csak nagy nyomásra reagálhatnak, ráadásul sokkal jobb érzés megfogni egy tiszta távirányítót, mint egy piszkosat.
Kétféle módon van lehetőség megtisztítatni a távkapcsolót, az egyik a gyorstisztítás, amikor nem szedjük szét a kapcsolót, a másik a mélytisztítás, amikor viszont igen.
A mélytisztításhoz komoly odafigyelés, esetenként szakértelem is szükséges, ezért könnyebb és gyorsabb megoldás az első. Legelső lépésként távolítsuk el az elemeket a távirányítóból. Tisztítás során nem szabad vizet használnunk, mert zárlatot okozhat a kapcsolóban. Egy alkoholba mártott vattapamacs segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a nyomógombok körüli szennyeződéseket. Az alkohol könnyebben párolog, mint a víz, így nem lesz zárlatos a készülék. A hátsó és az elülső fedél közötti résznél egy hétköznapi fogpiszkáló segítségével tudjuk eltávolítani a piszkot. Ezzel óvatosan kell bánni, nem szabad, hogy letörjön a fogpiszkáló hegye.
Vannak kifejezetten elektronikai eszközök tisztítására kifejlesztett törlőkendők, amik szarvasbőrből készültek, és kíméletesen tisztítanak. Az alkoholt egy ronggyal letörölhetjük, ezután hagyhatjuk száradni néhány órán keresztül. A száradás idejéig ne használjuk a távirányítót. Ha szeretnénk minél gyorsabban megszárítani, egy egyszerű hajszárító segítségével megtehetjük, gyenge fokozaton használva.

— Hirdetés: Távirányítók webáruháza: hdplanet.eu

Mélytisztításnál mindenképpen szét kell szedni a távirányítót. Az elemek és az elemtartó fedél eltávolítása után csavarhúzóval kell szétszedni a kapcsolót, fontos a megfelelő csavarhúzó használata. A kicsavarozás után általában könnyedén szét lehet szedni a készüléket. Óvatosan kell eltávolítani a gombokat is.
A nyomtatott áramköröknél tilos a víz használata, inkább denaturált szesszel tisztítsuk, vagy speciális Kontakt PPC sprayt, amit kifejezetten nyomtatott áramkörök tisztítására használnak. A nyomógombokat már lehet szappannal és vízzel tisztítani, illetve az ezt tartó műanyag részt is kiválóan meg lehet tisztítani vele.
Összerakás előtt mindent hagyni kell megszáradni, esetleg egy mikro szálas törlőkendővel törölgessük át, és ügyeljünk arra, hogy lehetőleg semmiféle szösz vagy por ne kerüljön az érzékeny részekre.

Hasonló bejegyzések