Alig néhány éve vannak jelen az életünkben a tabletek, mégis egyre fontosabbá és elengedhetetlenebbé válnak a mindennapok során. Az egészségügyben például jelentős könnyítést jelent a táblagépek használata, bár Magyarországon még nem használják tömegével.

Presztízs-e a tablet?

Hazánkban elsősorban magánfelhasználók vesznek táblagépeket. Természetesen erre is szükség van, hiszen az érintős gépek elsősorban tartalomfogyasztásra készültek, mégis számtalan más felhasználási terület kiaknázatlan, ahol viszont nagyon nagy hasznát vehetnék. Az egészségügyi szektorban – itthon – nem jellemző a tabletek használata, pedig sokkal több előnnyel jár ezeknek az eszközöknek a használata. Manapság azonban az intézményekben még mindig presztízsnek számít egy komolyabb táblagép.

Pro és kontra

Az adminisztrációs időt nem rövidíti le a táblagép, ráadásul a hozzá nem értőknek külön betanítást kellene szervezni, ami plusz időt és költségeket teremt. Természetesen a szükséges applikációk megfelelő használatát is be kellene tanítani minden felhasználónak. Gondot okozhat a biztonság is, lopásokkal bárki hozzáférhetne például a betegek adataihoz, de ezt jól védett rendszerekkel ki lehetne küszöbölni.
Az előnyök azonban magasan verik a hátrányokat, a tabletek forradalmasíthatják az egészségügyi adminisztrációt, és az orvos-beteg kommunikációt. Az egy helyre gyűjtött adatok az orvos számára azonnal megtekinthetők, nem kellene külön egyik vagy másik osztályra várni, leletekért járkálni, összességében látni a betegek kórtörténetét. Az sem utolsó szempont, hogy a tabletek kiválthatnák a nyomtatási- és papírköltség java részét, hiszen minden digitálisan tárolhatóvá válhatna.
A táblagépek áruházaiban rengeteg, már-már megszámlálhatatlan orvosi alkalmazás található, mindenképpen érdemes utánanézni, hogy melyik milyen, mielőtt valamelyik intézmény megvásárolná. A legjobb természetesen az lenne, ha saját maguk fejlesztetnének applikációkat, így tényleg csak azok a beállítások és funkciók szerepelnének, amikre valóban szükség van.

Hasonló bejegyzések