Mindannyiunk álma a sokáig fiatalos, üde és feszes bőr, ám elérni ezt korántsem annyira egyszerű, mint gondolnánk. Ki ne ismerné az érzést, amikor a húszas éveink végén az első kis szarkalábak megjelennek szemünk és ajkaink sarkában, és a tükörbe nézve elhatározzuk, hogy elkezdünk hadakozni velük? Az élet több területén is kínálkozik lehetőség arra, hogyan legyünk szebbek, azonban nem feltétlenül kell a pénztárcánk mélyére nyúlnunk a megoldásért.

Miért?

A kozmetikai iparban kemikáliák olyan sorával találkozunk, amelyek neve egy laikus számára távolról sem cseng ismerősen, hosszú távú hatásukat pedig valójában nem is ismerjük, hiszen legtöbbjük újkeletű. A csodás meséket ígérő reklámoknak így naivan hiszünk, és képesek vagyunk kifizetni a sokszor valóban méregdrága kence-ficék borsos árát. Elgondolkodtató, hogy a szakemberek, akiknek nem érdekük a minél több vásárlás, azt állítják, a szintetikus alapanyagokból készült kozmetikumok rövidtávon valóban csodát tesznek, de sajnos hosszú távon visszafordíthatatlan károkat okoznak a bőrnek, hajnak, fogaknak, stb. Arról nem is beszélve, hogy a test optimális állapotához – amely alapja egészséges szépségének – a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, és a krémek ezt sajnos nem váltják ki.
Vannak azonban olyan több száz vagy esetleg ezer éves történelemmel rendelkező olajok, amelyek tekintélyes múltjukból láthatóan, nemcsak rövidtávon, hanem a bőrbe, hajba beépülve hosszútávon segítenek megőrizni azok fiatalságát és egészségét. Ezeknek az olajoknak a titka az, hogy természetességükből kifolyólag rengeteg vitamint tartalmaznak, és natúr bázisuknak köszönhetően valóban bőrbarát tulajdonságokkal rendelkeznek, így nem teszik tönkre testünket, hanem felgyorsítják a bennük szunnyadó öngyógyító folyamatokat, és segítik a regenerálódást. A leggyönyörűbb az egészben pedig az, hogy sokkal olcsóbban hozzájuk jutunk, mint a boltokban kapható szintetikus krémekhez. Állaguknak köszönhetően valamivel nehezebben szívódnak be, mint a krémek, így célszerű olyan tevékenységek közben használni őket, amikor nem zavaró: tévénézés, gyermekeinkkel való játszás, főzés, stb., így a lehető legmagasabb hatásfokkal alkalmazhatjuk őket. Nézzük hát meg, melyik két olajat tartják elsősorban folyékony aranynak.

Argán olaj

Leginkább a bőr fiatalítására és a haj szerkezetének helyreállítására használják többek közt nagyon magas E-vitamin tartalma miatt. Igazán jó hírét annak köszönheti, hogy antioxidánsokban és esszenciális zsírsavakban a többi olajhoz képest rendkívül gazdag, így jelentősen lassítja a bőr sejtjeinek öregedését, fokozza rugalmasságát, és egyensúlyban tartja vízháztartását. Kiválóan alkalmazható irritációk és kiütések esetén, mert fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatással bír. Aknés, pattanásos bőrt csodálatosan gyógyítja, és az ekcémás, pikkelysömörös bőrön is nagyon hatékonyan segít. A roncsolt haj szerkezetét szépen helyreállítja, így töredezett hajnál is eredményesen alkalmazható, a tincsek rugalmasságát és kezelhetőségét is szépen visszaadja. Emellett pedig a fejbőr irritációját is remekül csökkenti, tehát nemcsak a hajvégekkel művel csodát, hanem a haj tövénél is.

Mandulaolaj

A mandulaolaj csodálatos hatását elsősorban gazdag B-vitamin és Omega-9 telítetlen zsírsav tartalmának köszönheti. Ezen kívül nagyon magas arányban megtalálhatók benne a B-1, B-2, B-6 vitaminok, valamint az E-vitamin is. Így önmagában is kiváló bőrápoló, bőrpuhító szer, de akár bázisolajként is használhatjuk bátran, hiszen jótékony hatásait így is, úgy is kifejti. Gombás fertőzések esetén csökkenti a tüneteket, enyhíti a viszketést, és gyorsítja a bőr gyógyulásának folyamatát. Jól használható így a gyulladt, fájdalmas bőrre is. Szarkalábak ellen kiváló, de ha arcunkra, vagy akár egész testünkre kívánjuk alkalmazni, annál jobb hatást érünk el vele. A bőr felületét gyönyörűen puhítja, visszaadja üdeségét, öregedés ellen ezért szintén pompás, akárcsak az argán olaj. Nincs is más hátra, mint nekilátni a természetes szépítkezésnek, hogy legújabb gyönyörű ruhánk felavatásakor minél pompásabban érezhessük magunkat!

Hasonló bejegyzések