A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a cukor, és a cukros ételek egyáltalán nincsenek jó hatással egészségünkre. A Túlzott fogyasztásuk miatt különböző betegségek is kialakulhatnak, mint például a cukorbetegség, a szívinfarktus, az elhízás, és különböző érrendszeri megbetegedések.

Köztudott tény az is, hogy ezek mellett a cukor fogyasztás a fogainkra sincs jó hatással, hiszen fogaink a cukor miatt előbb elkezdenek szuvasodni. De vajon miért?

Mi történik a szánkba ha túl sok cukrot fogyasztunk?

Mivel a cukros ételeknek magas a szénhidráttartama, ragacsossá teszi a lepedéket, így jobban megtapadnak a fogak felszínén, illetve a fogak között, ahonnan nehéz is eltávolítani őket. A lepedékben lévő magas cukortartalom pedig igencsak kedvez a különböző baktériumoknak, melyek a cukor elfogyasztása következtében savakat termelnek.

Ez a sav pedig meg tudja marni az erős fogzománcot, és így alakul ki lényegében a fogszuvasodás. Minél több cukros ételt, és italt fogyasztunk, annál több ragacsos lepedék marad meg a fogainkon, és annál több sav fogja folyamatosan marni a fogzománcot.

Fogorvosok szerint azonban teljes mértékben természetesen nem kell lemondanunk a cukros dolgokról, fontos azonban hogy jobban odafigyeljünk fogaink tisztítására ilyenkor. A kritikus pH érték ugyanis 5.5, ez alatt a fogzománcból a savak hatására kioldódnak az ásványi anyagok. Ennek következtében meglazul az erős zománcszerkezet, így a baktériumok is könnyedén átjuthatnak rajta.

Ha a fogfelszín alatt található fogszövetek is bomlani kezdenek, akkor meg is kezdődik a fogszuvasodás. Ha ezt meg szeretnénk akadályozni, akkor csak annyit kell tennünk, hogy a pH értéket 5.5 fölött tartjuk, hiszen ilyenkor a folyamat megfordul, és nem oldódnak ki a fogzománcból a korábban említett ásványi anyagok, hanem ennek ellenére elindul a nyálból az ásványi anyagok beépülése a zománcba.

Fogorvosok azt szokták ajánlani, hogy evés után mossunk fogat, és az a jó, ha minél több rostot tartalmazó ételt fogyasztunk. A rostok rágásával nyál termelődik, ez a nyál pedig hígítani tudja a cukorfogyasztás után keletkezett savakat.

Forrás: hegedusdental.hu

Hasonló bejegyzések