Ha nincsen különösebb nagy probléma szemünkkel, akkor idő hiányában hajlamosak lehetünk elhanyagolni a szemvizsgálatot, sőt, sok esetben nem is tudjuk, mennyire fontos annak rendszeressége. Napjainkban azonban a sok számítógép előtt végzett munka még inkább megerőlteti szemünket, és égető szükség lenne a rendszeres kontrollra.

Különösen veszélyeztetett emberek

A szakértők szerint a modern kori munkakörülmények indokolttá teszik a rendszeres szemvizsgálatot, hiszen azok az emberek, akik sokat dolgoznak monitor előtt, rövid időn belül tapasztalják a fejfájást, a szemek égető érzését, kivörösödését. Ilyen esetekben a szem nagymértékben túlterheltté vált, és elfáradást jelez. Huzamosabb időn keresztül pedig a szem gyors ütemű romlásához vezet, ha nem figyelünk oda kellőképpen.
Sokszor ilyenkor kerül elő a fiókból a szemüveg, a kontaktlencse, vagy a nedvesítő cseppek. Ha esetleg magas vérnyomással, vagy cukorbetegséggel küszködünk, akkor szintén kiemelten fontos a rendszeres szemvizsgálat, hiszen ezek a betegségek látásromlás nélkül is képesek olyan elváltozásokat okozni, amelyek kezelés nélkül akár a látás elvesztéséhez is vezethetnek.

Akkor is fontos, ha szemüveges vagyok?

Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy ha már látott minket szakorvos, és van szemüvegünk, akkor számunkra felesleges a rendszeres vizsgálat, kontroll. Azonban ez egyáltalán nem így van, főként fiatalok esetében nem. Egy fiatalabb szervezet számára ugyanis nem jelent nagy kihívást alkalmazkodni a rosszabb látási viszonyokhoz, és sokszor a nem elégséges dioptria ellenére is élesen látnak. Viszont ez olyan megerőltető, hogy a nap végére általában nagyon kifáradnak, és fejfájás, kimerültség jelentkezik, ez hosszú távon pedig visszafordíthatatlan romláshoz vezet. Kisgyermekeknél ez még fokozottabban érvényesül, hiszen az első hat évük a látás kialakulása szempontjából meghatározó, így elengedhetetlen a rendszeres vizsgálat.

Kontaktlencse: vigyázz!

Mára már divatossá vált a kontaktlencse viselése is, ami valóban praktikus, ám körültekintően kell végeznünk a tisztítását, betartani a viselési előírásokat, és folyamatos ellenőrzésre járni. Ezek elhanyagolásával ugyanis komoly komplikációk léphetnek fel, amit érdemes inkább némi odafigyeléssel megelőzni.

Hasonló bejegyzések