Ha szeretnénk szép karcsúra fogyni, és belekezdünk egy diétába, akkor szigorú szabályokhoz kell kötnünk magunkat. Amennyiben szeretnénk ezt profi módon véghezvinni, akkor érdemes figyelembe vennünk a táplálkozási szakemberek tanácsait is. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a szervezet működése szempontjából legfontosabb tápanyagok milyen arányban kerüljenek bevitelre.

Melyek ezek?

Elsőre felmerülhet bennünk a kérdés, hogy egyáltalán melyek azok a tápanyagok, amelyek a legfontosabbak testünk számára. Ezek a szénhidrátok, a fehérjék, a zsírok, és a rostanyagok – természetesen a vitaminokon kívül.  A szakemberek az arányokat a következőképpen határozzák meg: ha csökkentett kalóriatartalmú étrendet követünk, akkor ennek legfeljebb 30 %-át tehetik ki a zsírok, 45 %-ot a szénhidrátok, a maradék 25 % pedig a fehérjéké. A rostok nem szerepelnek a százalékos felosztásban, azonban elengedhetetlen, hogy naponta legalább 30-40 gramm rostot is fogyasszunk, amit legjobb, ha friss zöldségek és gyümölcsök, valamint teljes kiőrlésű gabonapelyhek formájában viszünk be szervezetünkbe.

A túlsúly legfőbb okai

A vizsgálatok és felmérések szerint a túlsúly két legfőbb és legátfogóbb oka az egészségtelen táplálkozás, valamint a mozgáshiányos életmód. Amit nagyon fontos tudni, hogy a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása, és a rostszegény étrend nagymértékben lassítja az emésztést, ami rövid időn belül súlygyarapodást eredményez, és máris indulhat a keserves fogyókúra. Ezért nagyon fontos az is, hogy az étkezés során megfelelő mennyiségű rostot is fogyasszunk, és emésztésünk egészséges és gyors legyen.

A rostok fontossága

Nemcsak az emésztés optimális működése miatt fontos az elegendő mennyiségű rost fogyasztása, hiszen a rostok teltségérzetet adnak, amivel az éhségérzet könnyedén kordában tartható. Így az étkezések alkalmával be fogjuk érni kisebb mennyiségű étellel is, és nem fog olyan gyorsan ránk törni a kínzó éhség sem.

Hasonló bejegyzések