Sajnos sokan tapasztaljuk a zsíros haj átkos tüneteit, még annak ellenére is, hogy jó minőségű hajápolási cikkekkel kényeztetjük hajkoronánkat. A statisztikák alapján az emberek majdnem kilencven százaléka szenved ettől, és sok esetben nem látják a kiutat.

Természetes folyamat

Alapvetően a fejbőr zsírosodása teljesen természetes folyamat, mert a faggyúmirigyeink dolgoznak. Azonban normális esetben ez 3-4 napnál előbb nem válik zavaróvá, nem zsírosodik túl, vagy nem zsírosodik túlságosan a haj. Kellemetlenné akkor válik a folyamat, amikor 2 napon belül rohamosan bezsírosodik a fejbőr, és a haj töve is, ami az idő múltával fokozódik. Ilyenkor arról van szó, hogy a faggyúmirigy túltermel, és nemcsak a szőrtüszőbe, hanem a haj száli részeire is visszafolyik. Ilyenkor a hajszálak zsírossá, nehézzé, adott esetben pedig kellemetlen szagúvá is válhatnak.

Kiváltó oka

Legtöbb esetben stressz hatására zsírosodik túl a haj, mert a stresszre reagálva a hajmerevítő izom a normálisnál tovább marad feszült állapotban. Az is előfordulhat, hogy a faggyú nem tud a felszínre jutni, így a száraz fejbőr alatti réteg zsíros, amely a hajhagymákat érinti, és a hajszálak ennek következtében elpusztulnak, és kihullanak. Legjobb ilyenkor az, ha természetes összetevőkben gazdag samponokat, balzsamokat, és hajformázókat használunk, mert ezek a legkönnyedebbek az egyébként is terhelt fejbőr számára.

Alternatív megoldások

Vannak olyan hajápolási tippek is zsíros hajra, amelyek könnyen elkészíthetők, alapanyagai minden háztartásban megtalálhatók, így fillérekbe kerül. Nézzünk meg néhányat!

Alaprecept

1 tojássárgáját, 2 cl brandyt, és 1 kávéskanál mézet jó alaposan keverjünk össze, és mossuk meg vele hajunkat. Ezt követően a zsírosodás nyomai teljesen eltűnnek, a haj könnyeddé, és fényessé fog válni.

Világos hajra

1-2 dkg élesztőt 2 evőkanál kamillával, és 2 tojásfehérjének habjával keverjünk össze, és ezt fejbőrünkbe jó alaposan masszírozzuk be. Fürdősapkával borítsuk be, majd fóliával és törölközővel tekerjük be. Fél óra elteltével pedig turbánunktól megszabadulhatunk, és mesésen tiszta hajat kapunk!

Hasonló bejegyzések