Tévhitek szerint, az infraszauna a szoláriumhoz és a mikrohullámokhoz hasonlóan károsan hat az emberi szervezetre. Ezzel szemben, a kórházak csecsemőosztályain is infravörös sugarakat használnak, hogy a kisbabákat melegen tarthassák.Egy átlag szaunában 90-97%-a vizet, egy infraszaunában csak 80%-ot, továbbá 20%-nyi koleszterint, zsírban oldott káros anyagokat, nehézfémet, illetve savas bomlástermékeket veszít a szervezed a verejtékezés során.
A legtöbb infraszauna 2-25 mikrométeres hullámhosszon működik, ugyanakkor vannak, amik 9,4 mikrométert bocsájtanak ki. Pont ekkora a Nap sugarainak hullámhossza is, ezért az ilyen fajta infraszaunákat napsugárszaunáknak nevezték el.

Az infraszauna javasolt használata

Három héten át minden nap használhatjuk, ugyanis ennyi idő kell, hogy minden méreganyag távozzon a szervezetünkből. Ezt követően pedig hetente néhány alkalommal, hogy szinten tartsuk. Alkalmanként 35-45 perc egyhuzamban való benntartózkodás javaslott a kabinban, ugyanakkor ez egyénenként változó lehet, a szervezet tűrésképességétől függően.

Az infraszauna előnyei, hátrányai

Külföldön magát a szaunát orvosi javaslatra használják, jótékony hatásai miatt. Más szaunákkal ellentétben, az infraszauna kabinjában kellemesebb a hőmérséklet, mert az elektromos/fa kályhák helyett infrasugarak fűtik fel a helyiséget. Ennek köszönhetően akár fél órán át is ki lehet bent bírni egyhuzamban, mely révén akár 300 kalóriát is elégethet szervezetünk. Az izzadás során a szervezetből nem csupán a méreganyagok távoznak, hanem az olyan vitaminok és ásványi anyagok, melyek vízben oldódnak. – Ezért fontos, hogy az infraszaunát sűrűn használók rendszeresen pótolják azokat. Az infrasugarak a test mélyébe hatolva, belülről kifelé áramolva melegítik fel testünket, így a nyirokfolyadék intenzíven kering, minek következtében a bőr feszesebbé válik, rendszeres használata során pedig a lerakódott zsírréteg csökken. Míg az immunrendszert minden szauna erősíti, egy normál szaunában nagyobb a meghűlés, megbetegedés esélye. Némely kutatások szerint magas pára- és iontartalma élénkíti az agyműködést.

Hasonló bejegyzések