„A test a lélek temploma”, szokták volt mondani, és ez a magasröptű gondolat gyönyörűen magában foglalja, hogy miért is olyan fontos rendszeresen és odaadóan törődnünk vele. A test hármas egység: test, lélek, és szellem alkotják. Mindhármat szükséges ápolnunk, hogy igazán boldogok legyünk. Test tápláléka a finom, és egészséges étel, léleké a boldog érzelmek, szellemé pedig a tudás, és a három dimenzió tökéletesen hat egymásra. Ha mindenféle téren egészséges életmódot szeretnénk élni, vegyük szemügyre a következő tanácsokat.

Fizikai testünk

Fizikai testünk számára egyik elengedhetetlen dolog a rendszeres testmozgás. Erre azért van szükség, hogy az izmok, ízületek megfelelően karban legyenek tartva, a stressz-szint mindig ki legyen egyenlítve, ki legyen egyensúlyozva. Arról nem is beszélve, hogy a sportolás hatására nagy mennyiségű endorfin termelődik, így boldognak érezzük magunkat: máris hatottunk a lélekre is. A szellemi frissesség pedig adott lesz, hiszen a jó kondiban lévő test ajándéka a nagyobb szellemi teljesítmény is.
Ha rendszeresen sportolunk, akkor egy fontos tényezőt már kipipálhatunk az egészséges és boldog életmódhoz vezető út listáján. A másik elengedhetetlen dolog, hogy figyeljünk oda étkezésünkre. „Az vagy, amit megeszel”, és ez így is van. Ha sok vitaminnal, zöldséggel, gyümölcssel látjuk el szervezetünket, akkor már a legjobb úton haladunk. A vitaminpótlás nap-mint nap elengedhetetlen, a jó közérzet – és ezzel a boldog lélek – alapfeltétele.
A helyes és rendszeres testmozgás, a megfelelő, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás mellett pedig szintén elengedhetetlen a bőséges folyadékbevitel Amennyiben egy mód van rá, válasszuk a tiszta vizet, vagy a cukor- és adalékanyag-mentes zöldség- és gyümölcsleveket. Ezek fogyasztását hálálja meg leginkább szervezetünk, és ezekkel kerül be a legkevesebb méreganyag is.

Lelki egészség

Ha testünknek megadjuk azt, amire szüksége van, és gondosan odafigyelünk a fentiekre, akkor már rengeteget tettünk a lelki – és szellemi – egészségünkért is, hiszen ha a „templom” megfelelően karban van tartva, és ápolva van, akkor lelkünk is boldog lesz benne. Persze emellett is előfordulhatnak életünkben olyan események, amelyek miatt szomorúak, kétségbeesettek, vagy akár elkeseredettek leszünk – természetesen az érzelmek árnyalt skálája végtelen -, ilyenkor pedig jól jön minden olyan tevékenység, amit szívből szeretünk csinálni. Találkozzunk szeretteinkkel, barátainkkal, nézzünk olyan filmet, vagy olvassunk olyan könyveket, amelyek feltöltenek pozitív energiával, vagy egyszerűen csak menjünk ki a természetbe. Mindenki tudja azt, hogy számára melyek azok a tevékenységek, amelyek a legnagyobb örömmel töltik el, mindazonáltal érdemes új dolgokba is belefogni, mert az újdonság varázsa könnyedén meggyógyítja lelkünk kisebb-nagyobb sebeit. Legyen ez akár művészet (rajzolás, zongorázás, szobrászkodás), egy-egy extrém sportba való beletanulás, vagy bármi olyan tevékenység, amely élményterápiaként szolgál.

Szellemi egészség

„Minden fejben dől el”, ezt biztosan sokat hallottuk már. Igen, ez valóban így van, a közhelyek mindig igazságtartalmuk miatt válnak közhelyekké, élővé azonban akkor lesz bennünk, ha tapasztalattá érlelődik. Szellemi egészségünkért nagyon egyszerűen tehetünk: tanuljunk, amennyit csak tudunk, olvassunk, alkossunk, tanuljunk nyelveket. Fogjunk bele egy új tanfolyamba, tanuljunk ki egy-egy szakmát, vagy menjünk el végre a szakmai továbbképzésre. Testünk megfelelő karbantartásával az agy működése is optimálissá válik, amelyet tökéletesen kihasználhatunk szellemi teljesítményünk növelésére is. Ezt pedig ráfordíthatjuk bátran arra, agyunkat is hatékonyan eddzük, sikerélményekkel gazdagodjunk, önbizalmunk növekedjen, és lám: máris bezárult a kör, testi, lelki és szellemi egészségünk egymásra hat, és biztosításuk által sugározni fogjuk környezetünk felé is az elégedettséget.

Hasonló bejegyzések