A túlsúlyos emberek jelentős többsége gyakran azért nyúl különféle fogyasztó tabletták vagy csodaszerek után, mert a nagy túlsúly miatt úgy gondolják, hogy képtelenek lennének a testmozgásra. Tény, hogy egy bizonyos súlytöbblet után az intenzív sport egyáltalán nem ajánlott, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy más sportolási lehetőséget is el kell vetnünk magunktól, hiszen a fogyás kulcsa az, ha a megfelelő, tartós életmódváltás mellett elkezdünk mozogni.

Kövesd a fokozatosság elvét

Ha elhatározásra jutunk, avagy eldöntjük, hogy valóban le akarunk fogyni, és ehhez sportolni is szeretnénk, akkor érdemes a fokozatosság elvét követnünk ezen a téren. Amiben ezt nem szabad és nem is kell alkalmaznunk, az nem más, mint az étrendváltoztatás, ami nélkül a sikert elfelejthetjük, ezáltal érdemes vele drasztikus és radikális lépéseket hoznunk, de a mozgással saját egészségünk érdekében érdemes csínján bánni.
Túlsúlyosan ugyanis kezdetben erősen korlátozottak lesznek a lehetőségeink, de nincs lehetetlen, a számtalan sport- és egyéb aktív tevékenység között biztosan találunk olyat magunknak, ami ideális a testsúlyunkhoz. Ami fontos ezen a téren, hogy a testmozgás ne legyen túl megerőltető – nehogy túlterheljük a szívünket –, és kímélje ízületeinket is. A nagy súly és a kevés izom kombinációja ugyanis a legrosszabb, ezáltal ne is álmodjunk arról, hogy eljárjunk például futni, netán focizni, mert ezek néhány héten belül egy életre tönkretehetik a térdeinket, aminek köszönhetően lemondhatunk a sportról, valamint a fogyásról is. Emiatt fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket az aktív életmódhoz.

Sportoljunk, de mit?

Ha már döntésre és elhatározásra jutottunk, akkor nagyon fontos, hogy olyan edzésformákat találjunk, amelyek valóban hatásosak lesznek, és nem rontanak tovább a helyzeten. Előre érdemes tisztázni, hogy rengeteg türelemre lesz szükség mindehhez, és az első hónapokban az edzések is időigényesek lesznek – az aerob formákban csak a 20. perctől indul be a zsírégetés –, de minél több kiló olvad le rólunk, annál intenzívebb sportokat vállalhatunk majd be.
Extrém túlsúly esetén így például érdemes sétával, valamint olyan otthoni gyakorlatokkal kezdeni a sportot, amelyek átmozgatják teljes szervezetünket, de nem terhelik meg semminket sem, ezen felül pedig részben ülő- vagy fekvő gyakorlatokból állnak. Kiváló lehet erre a jóga és a tae bo edzés is többek között. Ha már leolvadt rólunk néhány kiló, válthatunk intenzívebb formákra is, ezáltal elkezdhetünk kerékpározni, úszni és akár aerobicozni is, amelyek szintén képesek megvédeni ízületeinket a sérülésektől, ugyanakkor kiváló zsírégető hatással rendelkeznek.
Minden esetben fontos, hogy megfelelően melegítsünk be az edzésekre, és a végén a levezetést se felejtsük el. Ha minden nap legalább 30-40 – kezdetben inkább 50-60 – percet tudunk áldozni könnyedebb mozgásra, biztosak lehetünk abban, hogy egy teljes életmódváltás mellett az extrém túlsúlyt is képesek leszünk letornázni magunkról.

Hasonló bejegyzések