A klíma használata egyre gyakoribb, nemcsak a háztartásokban, és a családok körében növekszik folyamatosan a népszerűsége, hanem bevásárlóközpontokban, és munkahelyeken egyaránt. Ám nem teljesen veszélytelen a használata, ha nem vagyunk elég körültekintőek, és nagyon könnyen kaphatunk klímareumát is. Nézzük, mit tehetünk ellene?

Mi is az a klímareuma?

Elsőre igen furcsán hangozhat az egészségügyi kifejezés, de érdemes komolyan vennünk. Maga a klímareuma a légkondicionáló berendezésből áramló túl hideg levegővel kapcsolható össze közvetlenül, mégpedig akkor ütheti fel a fejét a betegség, ha közvetlenül éri a hideg kellemetlenség a nyakunkat, a vállunkat, és ennek következtében gyulladások és ízületi fájdalmak alakulnak ki. Nem is kell túl sokáig fennállnia a helyzetnek, orvosi vélemények szerint ugyanis egyetlen nap is elegendő, és máris szemben találjuk magunkat az úgynevezett klímareumával.
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy akár egy hat, vagy nyolc órás műszak, amelyet intenzíven hűtött szobában töltünk, ide vezethet, különösen akkor, ha ezekre kifejezetten érzékenyek vagyunk. Első sorban vállövi, nyaki izomfájdalmak és merevség jelentkezik, ami számos kellemetlenséggel jár mindennapjaink során is.

Hogyan előzhetjük meg?

A klímaberendezéseknek köszönhető fájdalmak megelőzésének két fontos módja van: az egyik a készülékek megfelelő karbantartása, lehetőleg szakemberek által, a másik pedig az egészséges életmód, amivel a megelőzést biztosíthatjuk. Nem szabad elmulasztani a fárasztó napok utáni szaunát például, aminek kitűnő izomlazító hatásuk van, és az immunrendszerünket is erősíti. Mindenképpen szánjunk időt a rendszeres testmozgásra, mert ezzel izmaink és ízületeink folyamatosan edzhetők, aminek köszönhetően sokkal ellenállóbbak lesznek a légkondi túlzott használatával szemben.
Ezek azért igen fontosak, mert ha már sajnálatos módon kialakult a klímareuma, akkor mindössze a tünetek enyhítésére lesz lehetőségünk, ami egy sokkal hosszadalmasabb és több kellemetlenséggel járó folyamat lesz. A tünetek enyhítésére kiváló lehet egy balneo-, vagy fizioterápia, de sok esetben sajnos, ha egyszer felütötte fejét a kellemetlenség, azonnal meg is alapoztuk a hajlamot rá.

A rendszeres karbantartás fontossága

A légkondik műszaki állapota és saját egészségünk nagyban összefügg, így ezzel is igen sokat tehetünk saját egészségünkért. Sokszor nem gondolunk például a kültéri egységek tisztítására, aminek következtében idővel csökken a berendezés teljesítménye, ennek köszönhetően pedig intenzívebben használjuk, és máris fennáll a klímareuma veszélye, amellett, hogy igen magas villanyszámlát is produkál.
A légúti megbetegedések esélye szintén igen magasra nő, ha nem kérjük szakember segítségét az alapos tisztításban és a szakszerű karbantartást illetően, így az egész család, vagy munkatársaink nagy része is idővel megbetegedhet. Fontos tehát a klímaberendezések körültekintő és felelősségteljes használata, hogy életünket ne nehezítsék, hanem rendeltetésükhöz híven sok örömet és még több komfortérzetet hozhassanak nekünk.

Hasonló bejegyzések