Sokan szinte elfelejtenek napközben enni, és este akarják bepótolni egy nagy evészettel. Ehetünk-e későn étteremben? Mennyit lehet az esti órákban falatozni? Ha sportolok, ehetek este?
Az elsődleges dolog, amit meg kell állapítani magunkról, hogy milyen a bioritmusunk. Értelemszerűen, aki éjszakai életet él és nappal alszik, annak nincs későn este tíz óra, de aki reggel fél ötkor kell, annak már igen. Az emberi szervezetnek nagyjából hét-nyolc órányi alvásra van szüksége naponta. Lefekvés előtt már nem tanácsos élelmet venni magukhoz, mert felszaladhatnak ránk a kilók, és különben sem esik jól, ha közvetlenül alvás előtt jól beeszünk.
Akik fogyókúráznak vagy diétáznak, nem ajánlatos esténként nagyokat enni, mert a késői étkezésnél marad rajtunk a legjobban a túlsúly. Egy-két falat azért belefér, ha nagyon éhesek vagyunk. Ha étterembe vagyunk hivatalosak az esti órákban, nem kell lemondani, nyugodtan bűnözhetünk egyszer-kétszer.

Étkezés az esti sportolás után

Akik rendszeresen sportolnak, azok általában este szoktak edzeni. Edzés után közvetlenül lehetőleg ne együnk, de edzés előtt sem ajánlatos. Ha mindenképpen éjszakai nasira vágyunk, akkor együnk pár szelet felvágottat, vagy más, könnyű ételt, például joghurtot.
Ha nem bírjuk megállni az esti étkezést, akkor kerüljük el a chipseket, csokikat, cukros üdítőket. Természetesen ezt nehéz, ha mondjuk az ember elmegy egy moziba, de próbáljunk meg este nem enni ilyeneket.
Egy vendéglőben sem csak nehéz ételek és italok vannak. Menjünk olyan helyre, ahol széles az ételválaszték, és tudunk olyat választani, ami nem terheli meg a gyomrot. Italoknál kerüljük a szénsavas, édes dolgokat, válasszunk száraz italt és vagy szénsavmentes ásványvizet.
Éjszaka enni nem feltétlenül bűn, bár lefekvés előtt nem éppen a legjobb dolog, de próbáljuk meg tudatosan elkerülni az egészségtelen élelmiszereket, és akkor nem lesz olyan nagy baj. Mozogjunk mellé valamit, és akkor a súlyfeleslegtől sem kell tartanunk.

Hasonló bejegyzések