A belső egészség minden ember számára az élet forrása, ami a külsőre is kiterjed. Itt azonban nemcsak a helyes táplálkozásról beszélünk, hanem a fogak megfelelő ápolásáról is.

Talán mindenki hallotta már, hogy mennyire fontosak a jó szájhigiéniai szokások. Egy pillanatra meg kell állnunk, hogy elgondolkodjunk azokon az előnyökön, amik a szép és ápolt mosollyal járnak. Amikor nem merjük kinyitni a szánkat, és mindig úgy nézünk a kamerába, hogy véletlenül se látszódjanak a fogaink, akkor valami baj van, és talán eljött az ideje a fogorvosi látogatásnak.

Ha egészséges a szánk és a fogaink, nehezebben szenvedünk kellemetlenségektől, fájdalomtól és fertőzésektől, valamint meg tudjuk tartani az összes természetes fogunkat. Ez nemcsak a kinézetünk, hanem a jó közérzetünk miatt is megéri.

A szuvasodás, mint nagy ellenség

Az egyik legnegatívabb következménye annak, ha nem törődünk a száj egészségével, a rettegett fogszuvasodás megjelenése. Ez egy olyan betegség, ami fájdalmat és gyulladást okoz, és ha nem kezeljük időben, akkor az érintett fogat vagy fogakat el kell távolítani.

Kép: feherdental.hu

Kép: feherdental.hu

A fogszuvasodás egyik fő oka a cukros termékek túlzott fogyasztása, ezért mindenekelőtt a család legfiatalabb tagjai számára fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben ellenőrizzük az étkezésüket. Ha mégis a cukrok mellett döntünk, akkor mossunk azonnal fogat utána. És ha már a fogmosásnál tartunk, meg kell említenünk a gyakoriság kérdését is. Ha ritkán tisztítjuk meg a fogakat, akkor az ínyen túl sok lepedék keletkezhet, és ezek a baktériumok a fogzománcban is megtelepedhetnek, és visszafordíthatatlan károkat okozhatnak.

Egyéb betegségek

A fogszuvasodás mellett a fogínybetegségeket is komolyan kell venni. Ha egyszer megjelenik az ínygyulladás, akkor számolnunk kell a fájdalommal és a vérzéssel, és nagyon szélsőséges esetekben a fog teljes elhalása is megtörténhet. Ahogy mindig, most is a megelőzés a legjobb megoldás. A fogászati egészségre nevelésnek már kisgyermekkorban, otthon meg kell történnie.

Hasonló bejegyzések