Az álmatlanság vagy a túlalvás a depresszió tünetei lehetnek. Viszont az, ha nem tudunk jól aludni, egyeseknél depressziót is kiválthat. Az álmatlanság olyan alvászavar, ami nyugtalanságot és elalvási nehézséget okoz, ezzel szemben a hipersomnia olyan állapotra utal, amikor az emberek túlalusszák magukat és szabálytalan időpontokban alszanak.

Függetlenül attól, hogy az ember melyik alvásproblémát tapasztalja, az alvászavar valamilyen formája a legtöbb depressziós embernél jelen van.

Talán sokan elgondolkodnak azon, hogy mi volt az első, a depresszió, vagy az alvászavar: bármelyik lehet ugyanis a kiindulópont. Azonban az olyan embereknél, akik régóta szenvednek álmatlanságban, rosszul alszanak, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki depresszió. Ebben az esetben az alváshiány a depresszió oka. Más esetekben viszont a depresszió érzelmi és kognitív rendellenességei okozzák az alvásproblémákat.

A depresszió következtében kevesebb lehet az alvás REM-szakasza, ami hatással lehet a memóriára, a szellemi fókuszra és a hangulatra. Ha tehát a depresszió miatt kevesebb a REM-szakasz, akkor az felerősítheti a depresszió mentális tüneteit, így a reménytelenség vagy az üresség érzését, és a fáradtság fizikai tüneteit is. Továbbá a depresszió a szerotoninszint csökkenéséhez is vezethet, ez pedig szerepet játszik az ébrenléti állapotból az alvási állapotba való átmenetben.

Ezen kívül a depressziós emberek gyakran mutatnak megváltozott cirkadián ritmust – a szervezet belső órája –, ami szintén gondot okozhat az alvásnál. A depresszió közvetettebb módon is befolyásolhatja az alvási szokásokat, aki depresszióban szenved, nehezebb lehet rendszeres testmozgást végeznie vagy megfelelően táplálkoznia, és ezek mind hatással lehetnek az energiaszintre.

A depresszió sok esetben megváltoztatja az alvási szokásokat, de vannak módszerek, melyek segíthetnek. Ilyen például a rutin fenntartása, egy következetes alvási rend jót tehet a testnek és az elmének is. Ha mindent megteszünk a jó alvást támogató szokások kialakításáért, az segíthet csökkenteni a rendszertelen alvás által okozott vagy súlyosbított depressziós tüneteket.

Hasonló bejegyzések