Az állatok, akárcsak az emberek, megbetegedhetnek. Sajnos mivel a négylábú kedvencek nem tudnak beszélni és elmondani, hogy mijük fáj, ezért általában ultrahangos vizsgálattal kezdenek kutyáknál és macskáknál egyaránt. Nem szabad elhanyagolni kedvenc háziállatunk egészségét, különben hamar elpusztulhat.

Ha a miénk, törődjünk vele!

Ahogy etetjük, simogatjuk, szeretgetjük, gondozzuk kutyánkat, macskánkat, más állatkánkat, úgy az egészségét sem szabad elhanyagolni neki. Egy kutya nem feltétlenül csak azért van, hogy őrizze a házat, szeressük és gondozzuk betegség esetén is. Adassuk be kedvenceinknek a szükséges oltásokat, amennyiben muszáj, úgy ivartalaníttassuk vagy oldjuk meg más módon a fogamzásgátlást, chipeltessük. Túl az alapvető állatorvosi tevékenységeken, akkor is fel kell keresnünk a rendelőt, ha bajt észlelünk.

Mi történik, ha nem kezeljük a betegségeket?

A legtöbb betegséget lehet gyógyítani, és vannak olyanok, amelyeket nem lehet, de lehetőség van tünetmentesítésre. Utóbbi kategóriába tartozik például az Überreiter szindróma, ami egy igen komoly szembetegség, melyben elsősorban németjuhász kutyák szenvednek. Ez a szembetegség nem gyógyítható, de tünetmentessé lehet tenni gyógyszerekkel.
Egy-egy gyorsan elcsípett betegségnél jelentősen megrövidülhet a kezelési idő, és természetesen a fájdalom is kevesebb lehet így. Amennyiben későn diagnosztizálják a betegséget, úgy elképzelhető, hogy csak hosszú, fájdalmas kezelés után gyógyulhat meg az állat, de sajnos az is megtörténhet, hogy mivel már túlságosan sokáig vártunk, az állat életét már nem lehet megmenteni.
Egy daganatos megbetegedés észlelésekor sem kell lemondani a négylábú kedvencről, ma már elég szépen meg lehet gyógyítani a macskákat és kutyákat sugárterápiával, kemoterápiával vagy műtéti eljárással.

Túlságosan aggódni sem szabad!

A nemtörődömség mellett a túlságos aggódás sem jó. Érdemes és fontos tájékozódni a különféle kedvencünket érhető betegségekről, de többet ártunk, mint használunk, ha folyamatosan állatorvoshoz hurcoljuk szerencsétlen jószágot. Meg kell találni az arany középutat, és akkor nem lesz baj.

Hasonló bejegyzések