Már a kibertámadásokkal és hacker tevékenységgel kapcsolatos 2013-as előrejelzések is szóltak arról, hogy bizony nem csupán a szoftverek sérülékenységét kihasználó anyagi haszonszerzés lesz a cél a jövőben, hanem mind nagyobb mértékben válhatnak a magánszemélyek és privát szférájuk is áldozattá. Korábban is hallani lehetett a webkamerák feltöréséről, ám a jelenlegi hírek szerint mind szélesebb kört érinthet a probléma.
Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hackerkepzes segít eligazodni minden érdeklődőnek abban a világban, ahol saját fiókjaink és privát életünk is veszélyben lehet az illetéktelen kíváncsiskodóktól.
Magánéletünk, személyiségi jogaink jelentős mértékben sérülhetnek az internet használata közben is. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az óvatosságra, hiszen a gyanútlan net felhasználó nem tudhatja sok esetben, hogy ki ül a monitor másik oldalán. A kémprogramok kínálta lehetőségek miatt abban sem lehetünk mindig tökéletesen biztosak, hogy a gépünkön tárolt intim képek, személyes fájlok tökéletes biztonságban vannak, hiszen elég egy ismeretlen mail-csatolmányra való kattintás, vagy egy, az eredetihez megtévesztően hasonló weboldal linkjére klikkelés, és máris kémprogramok települhetnek a PC-re.
Hogy rosszindulat, kíváncsiság, a kukkolás öröme, vagy egészen egyszerűen csak primitív gondolkodás áll az egyre inkább elterjedő webkamera feltörések hátterében, mindenki döntse el maga, de sajnos nyilvánvaló tény, hogy már nem ritkák azok a hacker fórumok sem, ahol feltört webkamerákon keresztük követhetik nyomon a tagok a világ több pontján élő hölgyek privátnak hitt magánéletét, melyet a gép előtt töltenek.
Mint sok más céllal települő kémprogram esetében, a kifejezetten a webkamerák feletti irányítás átvételét célzóknál is fontos tudni, hogy a megfelelően frissített operációs rendszer, a gyanús e-mail-ek azonnali törlése, a torrentezéssel kapcsolatos információk nyomon követése olyan tényezők, melyekkel csökkentheti annak veszélyét, hogy gépén rejtetten futó kémprogramok legyenek jelen.
Bár a világháló pozitívumait nap mint nap élvezhetjük a munka, a kapcsolattartás, vagy az információkhoz jutás terén, de mindemellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy milyen buktatókat rejt magában ez a világ, melyben az emberi tényező minden agyafúrt szoftvernél veszélyesebbnek bizonyul.

Hasonló bejegyzések