Ha lakásfelújítás előtt állunk, akkor talán a padló és a parketta az a dolog, amit a legjobban át kell gondolni, hiszen nagy valószínűséggel nem fogjuk 1-2 éven belül újra parkettázni az egész otthonunkat. Ha a lakásba szeretnénk egy kis egyediséget vinni és számunkra fontos hogy egy természetes alapú padlón lépkedjünk minden nap, akkor a bambuszparketta lehet a legjobb választás.
Elsőre furcsa lehet, de a bambusz valójában nem is faanyag, hanem fű. Pontosabban a trópusi övezetekben termesztett fű, mely folyamatosan ki van téve a sok esőzésnek és a magas páratartalomnak. Ennek köszönhetően hiába tűnhet furcsának elsőre, hogy ez egy fű, sokkal strapabíróbb, mint a fák, hiszen jobban megtanult védekezni a környezeti hatások ellen. Tökéletes lehet akár konyhába, akár fürdőszobába, hiszen még a kiloccsanó víznek is képes ellenállni. Rendkívül rugalmas keménységéhez képest a magas hőmérsékletet és a magas páratartalmas is meglehetősen jól viseli.

Számtalan pozitív tulajdonsággal bír a bambuszparketta

Rendkívül jó tulajdonságainak köszönhetően ritkábban fordul elő, hogy a bambusz parketta felpúposodna, egyre népszerűbb, egyre több ember használja. Sajnos sűrűn előfordul az, hogy a keményfa parkettát megtámadják a kártevők, például a szűcsbogár, vagy szú. Ez gyakran akkora károkat is okozhat, hogy akár az egész padló átépítésére lesz szükség. Ám a bambusz parketta a kártevőknek is jól ellenáll, hiszen ezt a padlót egyáltalán nem szeretik a rovarok, így attól sem kell félnünk, hogy pár éven belül az egész, tönkremegy.
A bambuszpadló lehet horizontális, fonott illetve vertikális is. A vertikális és a horizontális bambusz parketta sűrűsége egyenlő a puha fáéval, ezért fokozottan óvatosan kell bánni vele, hiszen sajnos felületét megsérthetik a leeső tárgyak és a pontlábú bútorok is. De a fonott bambusz parketta már jóval keményebb anyag, hiszen a trópusi keményfák 1200 kg/m3 sűrűségével rendelkezik. Ha fonott bambusz parkettát választunk otthonunkba, nem kell majd félnünk az esetleges kopástól és sérülésektől. A bambusz parkettát a többi padlóhoz hasonlóan színezik és hasonlóan kezelik felületüket is.
A natúr bambusz sárga színű, melyet gőzölés segítségével varázsolják akár sötétbarnára is. Pácolás segítségével kaphat kakaó, vagy méz árnyalatot is. A bambusz parketta rengeteg színben kapható, kiválaszthatjuk akár a vöröses színű cseresznye színt, akár a teljesen feketét.

Hasonló bejegyzések