A spórolás az elmúlt években nagy hangsúlyt kapott, és ez a felújítások esetén sincs másként. Amikor fürdőszoba felújításról van szó, sokan gondolkodnak azon, hogyan lehetne faragni a költségeken. Biztos le kell verni a régi csempét és újat venni?

Nem lehet felújítani, átfesteni? Azzal milyen sokat lehetne spórolni! És persze a válasz az, hogy miért is ne lehetne csempét festeni, hiszen ma már olyan tapadóhidat képző alapozók és festékek léteznek, melyek a csempe festésére is alkalmasak, de biztos, hogy így jobban járunk?

Persze nem feltétlen rossz megoldás a csempe festése, ha csak új színt vinnénk a fürdőszobába, de ha a kádat akarjuk zuhanyra cserélni, vagy fordítva, akkor biztosan lesz olyan rész a falon, ahol új csempére lesz szükség. Emellett a festés közel sem lesz olyan szép és tartós, mint egy új csempe.

A festés alapvetően egy olyan művelet, amit házilag is gyorsan el lehet végezni szakember bevonása nélkül, de a csempék esetében a fugákkal is számolni kell, illetve azzal, hogy nem biztos, hogy minden csempe felülete alkalmas rá.

Mire figyeljünk, ha új csempében gondolkodunk?

A fürdő újra csempézése persze időigényes, és lehet, hogy költségesebb is, mint a felújítása, viszont abban biztosak lehetünk, hogy az eredmény szép lesz. Mielőtt csempét választunk, érdemes végig gondolni a fürdőszoba stílusát, ugyanis csempéből is már rengetegféle létezik. Mindegy, hogy modern, minimál vagy inkább klasszikus stílusú fürdőszobában gondolkodunk, fogunk találni megfelelő csempét, de szánjuk időt a kiválasztásra.

Érdekes kérdés az is, hogy milyen színvilága legyen a csempének, illetve fényes vagy matt felületben gondolkodunk. Lehet egységesen egyetlen színű is, de két vagy három színt is kombinálhatunk, sőt, díszcsempéket is beépíthetünk. A csempék mennyiségének is meghatározása is kulcskérdés.

Érdemes a kiszámolt falfelületre egy 5-10 %-ot rászámolni, hiszen a csempék sérülhetnek, vagy vágás közben esetleg eltörhetnek. Érdemes tehát egy kicsivel többet vásárolni, mint amennyi szükséges.

Hasonló bejegyzések