Az otthoni nagytakarítás egyik elengedhetetlen velejárója, hogy az ablakokat is alaposan letakarítsuk, hiszen a kinti szennyeződés és a benti por is megtapadhat rajtuk és a háziállatok, gyerekek és felnőttek foltot ejthetnek az átlátszó üvegeiken. A szakértők azt javasolják, hogy az ablakpucolást mindig a kerettel kezdjük.
Először az ablakkeret belső felületét tisztítsuk meg tetszőleges tisztítószerrel, majd a külső oldalakat is simítsuk át puha szivaccsal. Fontos, hogy ne használjunk maró és karcoló anyagokat, vegyszereket és dörzsmentes takarító eszközt vegyünk igénybe a tisztításhoz.

Tipp: Mikor szükséges a nyílászárók cseréje?

Miután a keret belső oldaláról eltávolítottuk a szennyeződéseket, következhet az utcára néző oldala is az ablaknak. A makacsabb szennyeződések ugyanis itt fognak megbújni és makacsul tapadnak rá a felületekre. A külső ablakrészt mindig óvatosa és biztonságosan takarítsuk, hasonló módon mint a belső oldalt, ha szükséges bízzuk szakemberre – például egy nem megfelelően kinyitható, emeleti lakás ablakainak takarítását.
A keret takarítása közben ellenőrizzük a szigeteléseket, a kilincseket, a tömítést és a vízelvezetőt is. Szükség esetén ezeket is odafigyeléssel törölgessük át.

Így lesz csíkmentesen ragyogó és átlátszó az ablaküveg

Egyes tévhitek szerint, megóvhatjuk az ablakunkat a karcolásoktól, ha rajta hagyjuk a védő fóliát, mint a telefonok kijelzőjén vagy néhány bútordarabon. Ez azonban az ablakoknál egyáltalán nem hasznos, sőt, egyenesen ártalmas. Ezért amint lehetőségünk van rá, azonnal távolítsuk is el, legkésőbb a beszerelést követő hónapban.
Ezt akkor is érdemes megtenni, ha a festéktől akarnánk megóvni az üveget, hiszen a langyos víz és a kis mennyiségű tisztítószer csodákra képes. A festék pedig a keretről és az üveg részről is könnyedén fog leválni, de semmiképpen ne száraz állapotban próbáljunk meg megszabadulni tőlük.
A leghasznosabb házi praktika azonban a karcmentes, átlátszó és csillogó ablaküvegek takarításához, az ecetes víz és újságpapír páros, amit már évek óta használnak a háziasszonyok. A szakértők azonban azoknak, akik még csak most ismerkednek meg az ablaktisztítás művészetével, inkább az alkohol bázisú, szórófejes ablaktisztítót javasolják, amit gumis vízlehúzóval távolíthatnak el legtökéletesebben a felületről. Az eredmény egy tökéletesen átlátszó, csíkmentesen ragyogó ablak lesz.

Hasonló bejegyzések