Manapság már szinte semmilyen más telefont nem lehet beszerezni, csak és kizárólag okostelefont. A hipermarketek polcain ugyan be lehet szerezni olcsóbb készülékeket, de ha valaki többet szeretne költeni rá, mint háromezer forint, nekik már szinte csak az okostelefonok jutnak. Ezek megjelenésével az eszköz iránti függőség is kialakult.

Okostelefon-függőség kialakulása

Nem meglepő, hogy rá lehet kattanni az információáramlásra és a különféle, újnak számító eszközökre, a fiatalabb generáció tagjai már mind tudják mi az, hogy app vagy Android. A felgyorsult világban villámgyorsan érnek bennünket az információhegyek, amiket képtelenség feldolgozni. Megszokottá válik az online elérhetőség, az e-mail üzenetekre való gyors reagálás. Senki nem akar lemaradni semmiről. Felkerülünk a közösségi portálokra, a kis eszközeink pedig vidáman csilingelnek, ha üzenet vagy értesítés érkezett. Egy idő után már elkezdjük figyelni is az üzeneteket, ott nézzük a híreket, használjuk a milliónyi applikáció közül a kedvenceinket, játszunk, klipeket nézünk, GPS-ként használjuk vagy lépésszámlálóként. Ezek az új mobilok észrevétlenül lopóztak az életünkbe, és nagyon gyorsan, tartósan lett a része. Az okostelefon számtalan elektronikai (és nem elektronikai) eszközt foglal magába, elég ezt az egy dolgot cipelnünk. Az üresjáratokban csak előkapjuk, nyomkodjuk, és úgy hozzászokunk, hogy rosszul viseljünk, ha lemerül, vagy ha otthon felejtjük.

Függőség?

Egy tanulmány szerint a szöuli diákok (általános iskolástól az egyetemistáig) hat százaléka alig bírja letenni a telefonját, és ez a szám folyamatosan nő. Tulajdonképpen semmi gond nincsen azzal, hogyha valaki sokat használja a táblagépét vagy az okostelefonját, a lényeg a mértéktartáson van. Ha betegesen rosszul érezzük magunkat kikapcsolt telefon mellett, ha együtt alszunk vele, vagy állandóan a közösségi oldalakon lógunk és selfie-zünk, vagy ha baráti társaságban is nyomkodjuk a kütyüket, vagy minden szünetben, akkor komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy függők vagyunk. Mit tegyünk? A legegyszerűbb megoldás, ha megpróbálunk legalább néhány napig okostelefon nélkül élni. Ha van még régi „buta telefonunk”, tegyük át a SIM kártyát abba egy időre.

Hasonló bejegyzések