Még a legharmonikusabb párkapcsolatban is előfordulnak hullámvölgyek, veszekedések és viták. Nem vagyunk egyformák, más és más módon látjuk a világot, ez pedig néha a felszínre kerül, az érdekek/nézetek ütközése pedig nem mindig zajlik baráti módon.

De a szakításokat a legtöbb ezeket nem is ezek okozzák, hanem azok az apró, ártalmatlannak tűnő dolgok, melyeket elsőször nem is tartunk olyan súlyos gondnak, mégis nagyon meg tudjuk bántani vele a párunkat.

Szokások, melyeket érdemes elkerülni

Múltbéli viták, hibák, sérelmek felemlegetése: minden kapcsolatban vannak viták, viszont ilyenkor a megoldás felé kell törekedni, nem arra, hogy mi győzedelmeskedjünk a végén. Nem célravezető, ha minden múltbéli hibát és botlást felhozunk csak azért, hogy a szóváltásból mi kerüljünk ki jobban, mert így a problémára nem születik majd megoldás. Az ilyen helyzetek megalázóak lehetnek a másik számára, melyek lelki és testi tüneteket, potencia zavarokat, depressziót, vagy önbecsülési gondokat is okozhat.

Fontos dolgok megbeszélés rossz pillanatban: erre talán sokan nem is gondolnak, de nagyon sok gondot okozhat, ha a fontos kérdéseket akkor próbáljuk meg megvitatni, amikor az a párunk számára nem alkalmas. Nem feltétlen kell nagy dolgokra gondolni, ilyen eset lehet az is, ha fáradt, vagy stresszes a munka miatt.

Feltételezések: ahelyett, hogy megpróbálnánk kitalálni partnerünk gondolatait, érzéseit, jobban járunk, ha inkább kérdezünk. Akármilyen jól ismerjük is a párunkat, nem tudunk olvasni a gondolataiban. Ha mégis megpróbáljuk, akkor feszültséget, vitákat okozhatunk.

A másik családjának kritizálása: a család téma mindig kényes, hiszen gyakran megesik, hogy a más vélemények vagyunk, mint a családtagjaink vagy épp a párunk családjának tagjai. Panaszkodni, kritizálni persze lehet, de bírálni nem tanácsos.

Ellenőrizgetés: a bizalmatlanság, féltékenység mindig rossz vért szül, az pedig még nagyobb károkat okozhat, ha ellenőrizni kezdjük titokban a partnerünket. Ezzel nemcsak az ő bizalmát törjük meg, de a saját mentális egészségünket is veszélyeztetjük.

Hasonló bejegyzések