A szigetelés nélküli lábazatok erőteljes hőhidakat képezve szinte lopják az épületek melegét. Nagyon fontos már az építkezés során ügyelni arra, hogy ezek a hőhidak minél kisebb eséllyel jöjjenek létre, ám ha már egy kész, régebbi típusú és/vagy nem szigetelt épületről van szó, akkor a lábazat szigetelését minél előbb el kell végezni energiamegtakarítás és ezáltal pénzmegtakarítás céljából.
Mivel a lábazat kitűnő hőhíd, ezért, ha a falat minél jobban szigeteljük, a hőhíd annál erőteljesebb lesz. Ha valóban megfelelő hőszigetelést szeretnénk, akkor semmiképpen nem hagyhatjuk ki a lábazat szigetelését sem, mely könnyen lehet, hogy a talaj alatti részeket is érinti majd. Attól függően, hogy a lábazatnak csak a talajig érő részét kell szigetelni vagy esetleg a talajszint alá is szükséges a szigetelőrendszer kialakításának folytatás, kétféle szigetelőanyag közül választhatunk.
Amennyiben csak a talajszint fölötti lábazati részt szükséges szigetelnünk, a nyílt cellás, azaz expandált polisztirol lapokat érdemes alkalmaznunk. Az expandált polisztirol szigetelőlapokat EPS előjelzéssel látják el, azaz ezek az EPS polisztirol lapok. Ez az anyag nem vízálló, ám kitűnő szigetelést biztosít és a legtöbb esetben a homlokzat szigetelése is ebből készül, így csupán folytatni kell a megkezdett sort az eddig használt anyaggal. Ez a könnyebb megoldás. Sajnos azonban sok esetben szükség van az épületek lábazatának talajszint alatti részének szigetelésére is.
A talajszint alatti hőszigeteléshez nem alkalmazható olyan anyag, amely nem bírja a vizet, tönkremegy a nedvességtől. Az új technológiával előállított zárt cellás extrudált polisztirol hab a megoldás ilyen esetekben, melynek nem árt meg a tajban lévő nedvesség és még a kőkemény esőzések során sem fog csökkenni szigetelőértéke. Ezeket a típusokat XPS polisztirol szigetelő lapoknak nevezzük, speciális granulátumból egy nagyméretű, széles extrúderben készítik őket. Az XPS lapoknak a különböző építőanyagok sem jelentenek problémát (cement, mész, gipsz), így ezek a típusok kiválóan alkalmasak akár ipari padlók, lábazatok, vízszigetelések, nagy terhelésű födémszerkezetek, koszorúk szigetelésére is.
Nagyon fontos, hogy jól válasszuk ki a lábazati hőszigeteléshez használt anyagot, mert míg az egyik a föld fölötti részen nem a legideálisabb, addig a mási teljesen tönkremegy néhány év alatt a lábazat talaj alatti hőszigeteléseként.
Forrás: www.fujhatoszigeteles.hu

Hasonló bejegyzések