Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy értelmiségi pár. Megismerkedésükkor kezdték építeni a karrierjüket, úgy kezdték, ahogy a legtöbben. Alulról, sok munkával, lemondással. Persze, ez később meghozta a gyümölcsét, lépkedtek felfelé a ranglétrán, és engedhettek meg maguknak apránként többet és többet.
De sajnos nem csak ez változott meg. A kezdeti, nehéz idők közös kasszáját felváltotta a már nagyobb és rejtettebb saját, elkülönített pénztárca. Talán, ahogy a sikereiket elérték, ezzel jelezték maguknak, hogy ezt én, csakis én értem el egyedül? Talán azt gondolták, hogy ebben a sikerben a másiknak nincsen szerepe, ez csakis az övé?

Amikor közösek a vágyak és célok….

Mi történik akkor, ha egy nehézségekkel küzdő, pénz szűkében lévő kapcsolat végül a karrierben kiteljesedik? Hogyan változik meg a személyiség, a kapcsolat, mit mutat ez belőlünk, a magunkhoz, másikhoz való viszonyunkról? Ideális esetben egy kapcsolatban közös a cél. Együtt jóban, rosszban az idők végezetéig. Megosztom az életemet Vele. Arról persze megoszlanak az elképzelések, hogy ez kinek mit jelent. Van, aki úgy tartja, hogy ebben minden benne van. Ő a barátom, a szeretőm, a családom, a legfőbb bizalmasom, a másik felem.
Akivel minden jó, akivel mindent akarunk. Ha ez így van, akkor ebben minden közös. Nincsen enyém, tiéd, miénk van. Ettől még lehetnek szuverén kis dolgozószobák, bulik, barátok, focimeccsek és csajos esték, de egymáséi vagyunk. Teljesen. Ahogy a bizalom is teljes.

Ha az egyensúly megborul…

Egy másik véglet lehet az, amikor – a bevezető történetet folytatva -, elcsúszik ez a közös út. Vajon már az elején ott volt ez a rejtett különbség? Az én fontossága a közös helyett? A másik fél csak egy biztos pont, egy eszköz valójában ahhoz, hogy az én előbbre jusson, hogy aztán a felépített birodalma felett egymaga uralkodhasson? A szélsőséges megnyilvánulások általában fontos információt hordoznak magukban. Ahol az én hangsúlyozása ilyen mértékben előtérbe kerül, az az egyén sérülését jelezheti közvetetten. A sajátnak tekintett értékek megosztásának nehézsége valószínűleg egy mélyebb szintű bizalmi problémát fedhet el.

A döntés…

Mindkét fél számára nagyon fontos következménnyel jár az, hogy miképpen döntenek az életük folytatásáról. A kérdés, hogy lehetséges-e a hatalom megosztásának félelmét feloldani, és a házastárs miképpen segíthet ebben. A közösen töltött évek történetei sokszor olyan mélyen átszövik a házastársak jelenét is, hogy segítség nélkül nem lennének képesek elmozdulni erről a holtpontról. Ha nem veszik igénybe rövid időn belül szakember támogatását, gyakran a kapcsolatból való kilépés, vagy egy harmadik fél „váratlan” megjelenése jelentheti az egyetlen megoldást.

Hasonló bejegyzések