A lakberendezési kiegészítők, például a szövetek és textíliák a kényelem és a melegség érzetét keltik bennünk, miközben kellemes tapintásúak is. Mindannyiunk otthonában van valamilyen szövet, még akkor is, ha csak az ágyneműn vagy a fürdőszobában. A szövetek nemcsak dekorációs elemek, hanem hőtechnikai szempontból is nagyon érdekesek.

A szőnyegek és általában minden szövet nagyon jó hőszigetelő és tompítja a hanghullámokat. Másrészt a függönyök és a sötétítők az év legmelegebb hónapjaiban megvédenek minket a túlzott napsugárzástól.

A szövetek vagy textíliák kiválasztásakor nagyon fontos, hogy figyelmesen elolvassuk a címkéket, és ellenőrizze, hogy azok nem tartalmaznak szintetikus összetevőket. A gyűrődésálló vagy könnyen mosható szöveteket gyakran kezelik formaldehiddel, így ökológiai szempontból nem tanácsos használni őket.

Leggyakoribb természetes szövetek

Pamut. A pamut a gyapotnövényből származó természetes szál. A szintetikus anyagokkal ellentétben, amelyek viselése kényelmetlen lehet, a pamut lélegzik és elnyeli a nedvességet, így fenntartja az állandó testhőmérsékletet. A pamutból készült ruhák kellemesek a bőrön.

A gyapotnövényt kártevők, gombaölő szerek és műtrágyák érik, amelyeket széles körben használnak a növényeken, ami azt jelenti, hogy maradványok maradhatnak a szöveteken. A legtöbb pamutot kémiai úton fehérítik, bár festhetik is, vagy kémiai fixálószereket adhatnak hozzá.

Néhány vállalat elkezdte forgalmazni a fehérítés nélküli biopamut ágyneműt és ruházatot, és léteznek olyan technikák is, amelyek lehetővé teszik a pamut színezését színezékek használata nélkül.

Len. A len az azonos nevű növényből származik. A pamuthoz hasonlóan rendkívül nedvszívó, hűvös és strapabíró. A len termesztése során növényvédő szereket használnak, de kisebb mértékben, mint a gyapotéban. A legtöbb lenrostot manapság vegyileg fehérítik, és gyakran használnak lángálló kémiai adalékanyagokat.

Gyapjú. A gyapjú különböző forrásokból származik, például kecskékből, alpakákból és juhokból. A gyapjú nedvszívó, meleg és tűzálló azonban gyakran kezelik rovarirtó szerrel, hogy megvédjék a molyoktól. A gyapjú jelentős része ma már Ausztráliából származik, ami azt jelenti, hogy a gyapjú szállítása a világnak ebből a részéből a világ más részeire magas energiaköltségeket okoz.

Hasonló bejegyzések