Az informatikai beruházások nem olcsó mulatságok, ám ezeken is lehet spórolni, ha ügyesen csináljuk, akkor nem feltétlenül kell plusz kiadásokkal számolni, ráadásul a szolgáltatások színvonala sem fog semennyit sem esni.
Az esetlegesen elavult számítógépeket nem szükséges kidobni, vagy darabokra szedni, és felhasználni az alkatrészeket. Egy nagyobb cégnél bizonyára vannak olyan dolgozók, akik örülnének egy régebbi gépnek is, vagy egy informatikus könnyedén fel tud fejleszteni néhány alkatrészből egy régebbi gépet is, úgyhogy nem feltétlenül szükséges azonnal új számítógépeket vásárolni.
Nem szükséges drága szervereket megvásárolni, és hosztingoltatni, lehetőség van szerverek bérlésére, ezzel csökkenthetőek a céges kiadások, hiszen nem kell már a kezdetekkor pénzt invesztálni a szervervásárlásba.
Érdemes lehet egy céget megbízni, hogy intézze a tárhely és domain szolgáltatásokat, így sokkal egyszerűbb lesz hozzájuk fordulni, ha valami probléma adódna, nem is beszélve arról, hogy általában biztosítanak kedvezményeket azok számára, akik a tárhelyüket és a domain regisztrációjukat is egy helyen intézik.
A szerver- és rendszerüzemeltetésen is lehet csökkenteni a felmerülő költségeket, feltéve, ha a cég meg tudja engedni, hogy ne alkalmazzon teljes munkaidőben rendszergazdát. Ha nincs szükség valami okból kifolyólag a folyamatos rendszergazdai jelenlétre, akkor érdemes lehet egy cégre bízni a szerverüzemeltetést. Ők akár 0-24 órában is képesek folyamatosan felügyelni a szervereket (egy rendszergazda erre nyilvánvalóan képtelen), és bármiféle felmerülő probléma esetén javítják a hibákat.
A fentebb felsorolt példákon túl számtalan lehetőség van költségcsökkentésre, de fontos megjegyezni, hogy nem minden területen érdemes költségeket csökkenteni. Vannak olyan területek, amikbe mindenképpen érdemes pénzt fektetni, hogy a vállalat informatikai rendszere megfelelően működjön. Ilyen terület például a biztonságtechnika, de az is nagyon fontos, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a korszerű szoftverek és hardverek.

Hasonló bejegyzések