Bár lassan elmúlik a nyár, ősszel sem kell lemondani a természetben való tevékenykedésről. Ilyenkor jöhetnek az átalakítások, és mivel a főszezon már elmúlt, hamarabb is építtethetünk be medencét, vagy csináltathatunk kerti tavat.
Rendkívül jó elfoglaltság a kertészkedés, ráadásul a tikkasztó melegtől sem kell tartani a szeptemberi időszakban. Ilyenkor jöhetnek a különféle ültetések és átültetések, de ha valami újdonságot szeretnénk varázsolni a kertbe, akkor még éppen időben vagyunk.
Akik valamilyen okból kifolyólag nem tudtak nyáron kerti építkezésekbe kezdeni, azok számára a szeptember még éppen ideális időszak. A szezonnak vége, a szakemberek valószínűleg jobban ráérnek, ha mondjuk medencét szeretnénk beépíttetni, vagy egy kerti tavat kialakítani. A medence kialakítása igen emberes feladat, egy ember nem is tudja elvégezni a teljes kialakítást, ásást, csempézést és a különféle szivattyúrendszerek, vízforgatók és tószűrők megfelelő beállítását egyszerre.
Ha medencét szeretnénk, akkor inkább bízzuk szakértőre a kivitelezést és a minőségi kiegészítők beszerzését is. Kerti tavat saját magunk is kialakíthatunk, de nagyon körültekintőnek kell lennünk, ha jó munkát szeretnénk végezni. A munka legnehezebb része a gödörásás, szélessége és hosszúsága ránk van bízva, amennyire a kertünk engedi, akkora legyen. Ami a mélységet illeti, nagyjából a 110-120 cm-es mélység elegendő. Ha kész a gödör, akkor következhet a tófólia felrakása, és a különböző berendezések elhelyezése. Nagyon fontos, hogy minőségi szűrőrendszert vásároljunk, ugyanez vonatkozik a vízforgatóra és a szivattyúra is. Nem feltétlenül a drágább a jobb, de ha nem akarunk befürödni velük, akkor érdemes körbenézni, mielőtt megvennénk az elsőt.
Érdemes egyébként már akkor megvásárolni (vagy legalább nézelődni) a tóhoz szükséges elektronikai berendezéseket, amikor még csak tervben van a tó készítése. Egyrészt így biztosan el is fogjuk készíteni azt, másrészt pedig nem kell az utolsó pillanatban rohangálni érte, vagy várni, amíg a webáruház megrendelést kiszállítják.

Hasonló bejegyzések