A riasztókat leginkább úgy ismerjük, mint azok az eszközök, amit szörnyű lármát csapnak, ha valaki megpróbálja ellopni a kocsinkat, vagy betörni valahova. De a riasztás nemcsak betörés és lopás esetén történhet.

Számos olyan eseten van, ahol a riasztók nem ingóságok védelme érdekében kerülnek beüzemelésre, hanem személyek védelme, biztonsága érdekében. De miről is van szó pontosan? Nos, vannak esetek, amikor vészhívók, pánikgombok kerülnek beüzemelésre, és akkor van árjuk szükség, ha valaki épp otthon tartózkodik, és nem akkor, ha üres a ház.

Ez a megoldás filmekből ismerős lehet, elég csak a Pánikszoba című filmre gondolni. Azonban manapság már nemcsak a filmekben találkozhatunk ilyen lehetőségekkel, hanem a valóságban is. Magyarországon a leggyakrabban idősek otthonába kerül pánikgomb vagy vészhívó.

Ez érthető is, hiszen sok idős ember él egyedül, megőrizve a függetlenségét, viszont a családja mégis szeretné biztonságban tudni. Ehhez azonban nem mindig elég, ha a gyorshívóba elmentjük a telefonszámunkat.

Milyen vészhelyzetekre érdemes előre gondolni, vészjelzőt beszereltetni?

Idősek esetén a vészhívó egyáltalán nem rossz megoldás. Különösen akkor nem, ha távol élünk tőlük, és hibába keresnek minket, azonnal nem tudunk a segítségükre sietni. Persze a vészhívó gomb nem arra való, hogy akkor nyomogassa valaki, amikor szüksége van valamire a boltból, vagy ha társaságra vágyik.

Vészhelyzetekre találták ki, ezért is vészhívó a neve, és leggyakrabban egészségügyi vészhelyzetek miatt szereltetik be. Ha valamilyen betegség esetén felmerül a gyanú, hogy szükség lesz erre a gombra, mindenképp szereltessük be.

De akkor is hasznos, ha alapvetően nincs idős rokonunknak semmilyen betegsége. Az idősek mozgása már nem a legstabilabb, eleshetnek, beüthetik magukat. Ilyen esetekben is jól jöhet a vészhívó gomb. Ha távfelügyeleti szolgálatnál jelez a vészhívás, akkor ők azonnal intézkednek, első körben felhívják a tulajdonost, hogy megtudakolják, mi a probléma, és akár az orvost is értesíthetik.

Írta: riasztorendszer.info

Hasonló bejegyzések