A fahéj már az ókorban is nagyon népszerű volt, több mint kétezer éve exportálják Indiából és Srí Lankáról. A rómaiak is felismerték egészségügyi előnyeit, a „lélek egyensúlyának visszaállítására” használták. Jó tudni, hogy nem csak egyféle fahéj van, és ezek nem mindegyike rendelkezik ugyanazokkal a tulajdonságokkal.

Itt van például a ceyloni fahéj, vagyis a Cinammomum verum / zeylanicum, illetve a kasszia, a Cinammomum cassia / aromaticum, melyet a boltok polcain találunk meg fűszerként.

Fűszerként finom

A magyar konyhába a 15. században került be a fahéj és azóta népszerű fűszerünk. Őrölt formában például a karácsonyi időszak egyik kiemelt fűszere, a mézeskalácsok, sütemények, fánkok, tejes finomságok elengedhetetlen hozzávalója. De ugyanígy kiválóan alkalmas kompótok, puncsok, forralt borok és gyümölcslevesek fűszerezéséhez is. Indiában és a Közel-Keleten húsételeket is ízesítenek vele, kis mennyiségben ugyanis ízfokozó hatása is van.

A népi gyógyászatban hasznos

Már az ókorban felfedezték a fahéj jótékony hatásait, a ceyloni fahéjat a népi gyógyászatban az impotencia, a frigiditás, a nehézlégzés, reuma, fogfájás, szemgyulladás és sebek kezelésére használták. Míg a kínai fahéjat emésztési problémák esetén, ezen felül pedig influenza és lázas megbetegedések esetén is használták.

Fahéj kapszulában?

Az USA Medical kiváló minőségben kínál ceyloni fahéjat, melynek kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma. A ceylon fahéj a legértékesebb fahéjfajta, ami hozzájárulhat a normál vércukorszint fenntartásához és az egészséges szénhidrát-anyagcseréhez. A fahéj szedése azoknak ajánlott, akik szeretnék támogatni szervezetük optimális működését, akik vércukorszintjük normál szintjének fenntartásához keresnek növényi kivonatot és szeretnék elősegíteni normál  szénhidrát-anyagcseréjüket.

A fahéjjal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a boltban jobbára kapható kasszia fahéjnak magas a kumarin tartalma, ami nagy mennyiségben káros hatással van a szervezetre, nagy dózisban májkárosodást, kognitív problémákat okozhat, rövid távon pedig émelygést, hasmenést és fejfájást. A ceyloni fahéjnak sokkal alacsonyabb a kumarintartalma, mint a fűszerként használt kasszia fahéjnak.

Hasonló bejegyzések