A nagy, egybefüggő falfelületek tapétázása a legegyszerűbben kivitelezhető. Azonban minden helyiségben elkerülhetetlen megbirkózni a sarkokkal, a dugaljzatokkal, villanykapcsolókkal, ajtó- és ablakmélyedesekkel, valamint ha azt is burkolni szeretnénk, a mennyezettel. Aggodalomra nincs ok, bárki elboldogulhat a nehezen hozzáférhető helyekkel is, ha követ néhány jó tanácsot, amit a tapetawebaruhaz.hu oldalán olvashatunk.
A helyiségekben az egyik legproblémásabb részt a sarkok jelentik. Itt elsősorban arra kell figyelni, hogy azt a tapéta csíkot, melynek a széle majd a sarokba kerül, ne pontosan a sarokig szabjuk. A sarok túlsó oldalától hagyjunk 2-3 cm helyet, ennyi lesz a ráhagyás. Itt húzzunk meg egy függőleges vonalat és a tapétának az illesztését ettől a csíktól kezdve végezzük. Így elkerülhetjük, hogy a fal egyenetlenségei miatt elcsússzon az illesztés. Ezt a módszer alkalmazzuk a külső és belső sarkoknál is.
Az ajtó- és ablakmélyedéseknél egyedi megoldásokra van szükség a mélyedés alakjától függően. Ugyanis pontosan olyan formát és méretet kell kivágni a tapétából, hogy a mélyedés körüli átlapoláshoz legalább 4- 6 cm szélességű rész maradjon. A dugaljzatok és villanykapcsolók körbetapétázása előtt a legfontosabb, hogy áramtalanítsunk. A dugaljzat fedelét távolítsuk el, majd tapétázzuk le az adott falrészt. Ha a tapéta megszáradt, vágjuk körbe az aljzatot és helyezzük vissza a fedelet.
A mennyezet tapétázásához még a legügyesebbeknek is szükségük van segítségre, mert ez kétemberes munka lesz. Az egyikük felilleszti a tapéta csíkot a mennyezetre, míg a másikuk egy hosszú rúd végére erősített hengerrel vagy kefével simítja azt a felületre. A mennyezet tapétával történő burkolása fokozatosan történik, türelmet igénylő munka.
Amikor azt hinnénk, a nehezén már túl vagyunk, hiszen leküzdöttük a sarkokat, az ajtó- és ablakkereteket, a villanykapcsolókat és a mennyezetet is, gyakran a száradás után szembesülünk azzal, hogy a ragasztás nem sikeredett olyan tökéletesre, ahogyan azt elképzeltük. Az illesztésnél felpöndörödő tapéta legalábbis erre utal. Ebben az esetben hajtsuk fel a tapétát, ameddig lehetséges, majd erre a célra kifejlesztett tapéta utánjavítóval és szélragasztóval kenjük át a tapéta alatt a falat. Hengerrel egyengessük el rajta a tapétát, a kiszivárgó felesleget pedig ronggyal töröljük le.

Hasonló bejegyzések