Mindannyian szívesen gyönyörködünk a garázs ajtajának kinyitásakor a látványban, ami bennünket fogad: ott vár hőn szeretett autónk. Óvjuk, féltjük őket, amennyire csak tudjuk, no de arra gondoltunk-e már, hogy mások is szemet vethetnek rá, és illetéktelenül felnyithatják garázsunkat? Onnantól pedig nem nehéz megszerezniük szívünk választottját. Elég biztonságos a berendezésünk?
Maga a garázs eleve szavatol egyfajta biztonságot, mindenképpen nagyobbat, mint a szabad ég alatt tárolás. Azonban tudnunk kell, hogy ez csupán egy illúzió az illetéktelenek szempontjából, ugyanis némelyik kaput igen könnyen felnyithatják. Vannak persze olyan típusok, amelyek nagyobb védelmet nyújtanak, sok helyen kaphatók, ám különösen a régebbi változatú ajtókat igencsak egyszerűen feltörhetik. Azonban a biztonság fokozására itt is van természetesen lehetőség.

Tökéletes biztonság?

Fontos tudni, hogy tökéletes biztonság sajnos nincs, a legtöbb, amit tehetünk, hogy a bejutás lehetőségét megnehezítjük. Erre természetesen időt és pénzt kell áldoznunk, de szívünk választottja – és a nagyobb kár megelőzése – érdekében megéri. A lehetőségekről a vásárláskor érdemes tájékozódni, szakemberek ebben sokat segíthetnek, és bőséges tájékoztatást tudnak adni a későbbi biztonsági óvintézkedések lehetőségéről is. A szakemberek a régebbi kapukat is, és azok biztonságossá tételét is jól ismerik, valamint az esetleges utólagos beépítéshez is szakszerű segítséget tudnak nyújtani.

Motoros megoldás

Manapság a garázskapuk egy része már szekcionált, vagy billenő kivitelezésű. Mindegyik változatnak van motorral és kézzel irányítható típusa. A motoros megoldások esetében különféle zárakat utólag beépíteni szükségtelen, mert maga a motoros meghajtás többnyire megakadályozza az illetéktelen kinyitást. Annál is inkább, mert a motoros megoldások esetében a külön beépített biztonsági zár, vagy esetleg több is egyszerre, nagy galibákat okozhat, így ebben az esetben utólag zárat felszerelni nem ajánlott.

Motoros megoldás utólag

Azoknál a garázskapuknál, ahol utólag szerelünk be motoros meghajtást, ugyanez a helyzet. Ilyenkor az eredeti zárat fent hagyják a szereléskor, amit általában használnak is, így a káros rányitás lehetősége adott. A megoldást ilyenkor az jelenti, hogy először a zárat kinyitjuk, majd azt követően indítjuk csak el a kapu motorját.

Házi megoldások

Van természetesen lehetőség arra is, hogy saját magunk fokozzuk garázsunk biztonságát: célszerű a régebbi zárbetéteket új, minőségi darabra lecserélni, valamint beszerezhetünk hozzájuk a zárszaküzletekben pajzsot is, ami a törés ellen védetté teszi. Az ajtókeretbe célszerű kiegészítő csapózárat építeni, mely alig észrevehető. Valamint arra is van lehetőségünk, hogy speciális hevederzárral egészítsük ki a kaput belülről, amely ráadásul szélességében is megerősíti a kaput.

Hasonló bejegyzések