Egyre több család fejében születik meg az elhatározás, hogy egy szebb jövő érdekében, a jobb anyagi lehetőségek miatt külföldre költöznek. Teljesen más azonban a helyzet, ha csak felnőttek vándorolnak a határokon túlra, akár egyedül, akár párként, és megintcsak egészen mást jelent, ha a csemetéket is magával viszi a család. Lássuk, mire kell odafigyelni!

A kicsik szempontjai

Ha az apróságokkal együtt tervezzük a külföldre költözést, akkor a gyermekek szempontjai különös hangsúlyt kell, hogy kapjanak. Természetesen a kérdések legnagyobb része egyedi, vagyis családfüggő, a kicsik szempontjai azonban minden esetben prioritást kell, hogy élvezzenek. Minden kisgyermek számára hatalmas változást jelent a külföldre költözés, hiszen minden kisbaráttól, rokontól, a megszokott közösségtől elszakadnak, ami ijesztő lehet a számukra. Erről mindenképpen érdemes sokat beszélgetni velük, és amennyire lehet, felkészíteni rá őket.

Fontos, hogy elmagyarázzuk nekik, miért is döntöttünk a határokon túlra való költözés mellett, amit leghatékonyabban az előnyök hangsúlyozásával tehetünk meg. Jó, ha felvilágosítjuk őket, pontosan mit is jelent az, hogy külföld, térképen megmutatni nekik, hol helyezkedik el az ország, és mennyiben lesz ez más, mint az itthoni körülmények. Sokat számíthat, ha előzőleg tudunk tenni egy kisebb-nagyobb látogatást a gyermekekkel a célországba, hogy jobban megismerhessék leendő környezetüket.

A nyelvtanulás

Köztudott, hogy a kicsik sokkal gyorsabban elsajátítanak egy új nyelvet, mint mi, felnőttek. Azonban, ha van egy kis időnk a költözés előtt, szánjunk minél többet a célnyelv megismertetésére, tanítsuk meg nekik legalább az alapszavakat, mondatokat, amelyek az óvodában-iskolában hasznosak lesznek. Nagyobb kockázatot igazándiból maga az iskolai tanagyag elsajátítása jelenthet, mert a célországban csak az adott nyelven lesz lehetőségük tanulni. Az idegennyelveknek ugyanis sok rétegük van, amelyeket a hétköznapi szituációk során mi nem érzékelünk, ám az iskolai haladást illetően gátat jelenthet majd. Erre megoldást adhat, ha azokat a töredék éveket, amelyek a költözés és a nyelvtanulás miatt keletkeztek, kétszer járatjuk a gyermekekkel. Emellett pedig az otthoni beszélgetést továbbra is célszerű az anyanyelven folytatni, hogy a biztonságérzetet megadhassuk neki.

Szorongások, magatartásbeli problémák

Az első időszakban kifejezetten félelmetes lehet a kicsik számára a külföldre költözés, és kétségbeesést érezhetnek. Így az első évben szorongások, magatartásbeli problémák jelentkezhetnek, de szülőként a legfontosabb feladatunk ilyenkor a türelem gyakorlása gyermekeinkkel szemben, és szépen várjuk ki ezek elmúlását. Törekedjünk arra, hogy megértsük, mi is zajlik csemetéink lelkében, legyünk megértőek, és teremtsünk számukra biztonságot, amennyire csak lehet.

Hasonló bejegyzések