Tanulni nagyon fontos, és érvényes ez az élethosszig tartó önképzésre is – állítják a szakemberek. A munkaerőpiacon ez különösen sokat számít, hiszen általa lényegesen megnöveljük esélyeinket az álláskeresésben. Azonban egyre többször láthatjuk, hogy a munkaadók nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a munkatapasztalatnak. Vajon mi a fontosabb?

Frissen végzett diplomások

Sok esetben halljuk, hogy egy hosszú éveken át, kemény munkával megszerezett diploma, és egy vagy több nyelvvizsga birtokában azt mondják: még ez sem elég ahhoz, hogy felvegyenek. Mit tehetünk ilyenkor? A szakemberek tanácsai szerint a tanulást még véletlenül sem szabad abbahagynunk, hiszen a folyamatos önképzés a leghatékonyabb módja a friss, szerteágazó és aktuális tudásunk szinten tartásának, amivel valóban versenyképesek tudunk maradni a munkaerő-piacon.

A nyelvismeret fontossága

A felmérések szerint az aktív nyelvtudás mindenképpen előnyt jelent a friss diploma mellett az álláskeresés során, mert főleg azokon a munkahelyeken tulajdonítanak neki különösen nagy szerepet, ahol a diploma is kiemelt jelentőségű. Itt tehát ez elengedhetetlen, és sok esetben előfordulhat, hogy a munkatapasztalatot lefölözi. Ilyen esetben a munkavállalót agilisnek, tanulékonynak, és fejlődőképesnek látják, ami sokszor előtérbe kerülhet a tapasztalatokkal szemben. Hiszen egy adott területen jártas munkavállaló nem biztos, hogy olyan könnyen beilleszkedik egy új munkakörnyezetbe, és nem biztos, hogy olyan gördülékenyen veszi az akadályokat, mint egy szellemileg edzett, friss diplomás – állítják a szakemberek.

Továbbképzés lehetősége

A fentieknél fogva ma már egyre gyakoribb a munkahelyeken belül elvégezhető, akár a munkaadó által támogatott továbbképzések lehetősége. Egyre többször találkozunk anyagi támogatással a bérezés mellett, amelyet bátran igénybe vehetnek a munkavállalók. Érdemes kihasználni ezeket a lehetőségeket, mert nemcsak az adott munkahelyen, hanem a jövőre nézve is segítséget jelenthet munka világában való elhelyezkedéshez.

Hasonló bejegyzések